Vid vår senaste semester över jul och nyår 2019/2020 till Kanarieöarna så flög vi till Gran Canaria och efter första veckan då vi besökte Petit Hotel Natura och Artika Natura i San Agustin respektive Maspalomas, så tog vi ett inrikesflyg på 50 minuter från Gran Canaria till en av de mindre öarna La Palma.

La Palma har ett naturistboende som heter La Palma Sun Nudist, men på grund av att det har fått en hel del negativa recensioner samt att det ändå inte gick att boka de dagar vi var där så valde vi att bo inne i staden Los Llanos de Aridane. Los Llanos ligger i närheten av öns enda naturiststrand Playa Tazacorte.

En bit av naturistdelen längst fram i bild. Längst bak i bilden ser ni byggnaderna där den mer centrala delen av strandpromenaden ligger och där stranden är textil.

Tidigare fanns det en väldigt liten strand com hette Playa de las Monjas som var för naturister. Den stängdes dock på grund av att den förstördes under ett oväder och det blev för farligt att vistas där på grund av nedfallande stenar. Eftersom efterfrågan på en naturiststrand var tillräckligt stor så valde man att dela den långa stranden vid Tazacorte och göra en relativt stor del av den till officiell naturiststrand.

Strandpromenaden är lång.

Playa Tazacorte är alltså uppdelad i en textil sida och en naturistsida och ligger i hamndelen i staden Tazacorte. Naturistdelen är lång och ligger närmast hamnen och trots att det är naket så ligger den alldeles vid strandpromenaden. Textildelen ligger dock närmast restaurangerna. När vi var första dagen var det ovanligt varmt för att vara i slutet av december och det låg ett 50-tal naturister på stranden. Ett par dagar senare när temperaturen var nere till det mer normala för december på Kanarieöarna (runt 20 grader) så hade antalet besökare krympt till ungefär hälften.

Hamnen alldeles intill naturiststranden.

Det är i sig inget fel på själva stranden på naturistsidan. Den är rymlig och sandig. Det är dock inte badvänligt på naturistsidan. Till skillnad från textilsidan har naturistsidan inga vågbrytare och vi vågade oss därför inte i vattnet. Det fick stanna vid solande för vår del. Hade man verkligen velat bada hade man varit tvungen till att sätta på sig badkläder och vandra över längst bort på textilsidan där det fanns vågbrytare och vattnet var säkert att bada i. Vi såg några som gjorde på det viset, men de flesta valde helt enkelt att endast sola.

I och med att det är ett officiellt naturistbad och det ligger alldeles vid strandpromenaden så fanns det både dusch och toalett. Toaletterna var långt ifrån de fräschaste och duscharna är bokstavligen någon meter från strandpromenaden, så bara de mest oblyga naturisterna duschade i dem.

Det finns inte många stränder på La Palma. Ön är fantastiskt vacker, grön och blommande till skillnad från vad man vanligen förväntar sig från en kanarieö, men just stränderna är få. Ön är också bara till storlek ungefär som halva Öland. Vi gick på många vandringsleder och staden Los Llanos var mycket trevlig. Väldigt lite turister här. Alltså olik de stora Kanarieöarna på de flesta vis. Det går kanske därför inte att kräva så mycket naturism här. Det är fantastiskt att det ändå finns en strand att ligga naken och sola på, även om bad inte lämpar sig. Det känns också osannolikt att det kommer investeras i en vågbrytare på naturistdelen som det finns på textildelen någon gång i framtiden. Naturistboendet på ön La Palma Sun Nudist vet vi inte om det kommer att bli bokbart i framtiden. På La Palma Sun Nudists Booking.com-sida går det inte att boka hotellet oavsett vilka datum man väljer.

En av många fantastiska vyer om man väl tog sig upp i bergen.

Tar man det för vad det är, vilket vi gjorde, så var vi ändå glada över att det fanns någonting överhuvudtaget i strandväg för oss naturister på La Palma. Den fungerade fint för avkoppling mellan vandringsdagarna i bergen under de 4 dygn vi stannade på ön. I hamnen Puerto Tazacorte finns det också roliga delfinsafari-turer med båtar att ta. En av dagarna startade vi med ett par timmar på naturiststranden för att sedan åka ut med båtarna och titta på delfinerna.

En 3 timmars båttur för att se delfiner kostade oss bara ca 25 euro var.

För att komma till stranden så åk igenom staden Tazacorte och åk sedan vidare förbi de stora bananodlingarna till Puerto Tazacorte (hamnen). Den första strand ni ser efter hamnen är naturistdelen. Längre fram är textildelen.

Något att tänka på när man är på La Palma är att den ena sidan av ön har mer sol än den andra. Som tur är så är det den sida som Playa Tazacorte ligger på. En annan sak är att det inte är turistigt och därför finns det också väldigt få hotell. Vi hittade vår lägenhet på AirBnB och hyrde av en spansk privatperson. De turister som ändå hittar till ön är i huvudsak där för att vandra. I Los Llanos var det så få turister att vi aldrig hörde ett ord svenska talas under vår vistelse på La Palma.

Enklast tar man sig till La Palma genom inrikesflyg från någon av de större öarna, dvs Teneriffa, Gran Canaria, Fuerteventura och Lanzarote. Alternativt så tar man båten från Teneriffa, något som vi hade gjort om vi inte bott på Gran Canaria veckan innan. Det var dock extremt smidigt att flyga med Canary Fly över till La Palma. Mysigt att på låg höjd passera öarna Teneriffa och El Hierro i ett litet propellerflygplan.

Lite lustig naturisthumor som Canary Fly bjöd på i sin ombordtidning.

Har ni några frågor, bara vill säga hej, eller har egna förslag och tips på platser, så får ni gärna lämna en kommentar. Vi försöker svara så fort vi kan. Har ni själva besökt denna plats och vill dela med er av era erfarenheter så vill vi gärna höra om det. Ha det gott.