I skrivande stund är vi och semestrar på naturistcampingen Le Sérignan på Frankrikes östkust. Vi har tidigare på denna semester tillbringat 2 veckor på Domaine de Belezy.

 

Le Serignan är uppdelad i två delar, en stor textilcamping Le Serignan Plage (går även under namnet Yelloh! Village Le Sérignan Plage) och en mindre del som är naturistcamping. Naturistcampingens namn är Le Sérignan Plage Nature, viktigt att tänka på namnet när man bokar så man inte hamnar på textildelen. Hemsidorna för de två campingarna är snarlika då det är samma ägare till båda campingarna. Videon ovan visar naturistcampingen (obs. franskt tal). 


När man bor på naturiscampingen så har man ändå tillgång till den textila campingen. Där finns ett vattenland och några vattenrutschbanor, ett större utbud av butiker; kläder, souvenirer, brödbutik, hårsalong mm. Det finns en passage med en dörr med kodlås som man passerar mellan de två olika campingarna. En annan gemensam del av campingen är en spaavdelning, Balneon. Det är en relaxavdelning med bubbelpooler, simbassäng, solstolar. Där är det ganska lugnt och skönt då det är en åldersgräns på 16 år för att vara där inne. Den avdelningen ligger precis mellan de två campingarna och har ingångar från båda håll. Mellan klockan 09-13 är den tillgänglig för naturister och 14-19 är den tillgänglig för den textila campingen. Under tiden för naturisterna så kan även textilcampare komma in, bara de klär av sig. Mellan klockan 9-19 finns det också en annan simbassäng öppen på naturistsidan, där det är vattengymnastik på morgonen. Annars finns alltid havet som man kan promenera ut till från campingen.

Poolen som är utanför balneon, tillgänglig 09-19 varje dag från naturistcampingen.

Ena utgången från campingen till stranden.


Naturistdelen av stranden är ett par hundra meter lång. Liksom stranden på Cap d’Agde är denna långgrund med hög vattentemperatur och het sand. Till skillnad från naturistcampingarna på franska västkusten där man har för vana att lämna sandalerna vid strandens början för att sedan promenera ner till vattnet gör man klokt i att behålla sandalerna på om man inte vill ha blåsor på fotsulorna (vilket vi fick på Cap d’Agde stranden). Skyltar i sanden visar när naturiststranden går över till textil. 

Ena ingången från stranden till campingen.


Campingen har existerat sedan 1960-talet, och naturistdelen kom till 1972. Det kom som en överraskning då ingenting på campingen tyder på att den är så gammal. Uppenbarligen måste en eller ett par ansiktslyftningar ha skett genom åren för miljön och boenden ser inte ut att ha mer än 10-20 år på nacken. Den känns med andra ord lite historielös. Campingen känns kanske också lite mer som en ”vanlig” textil camping och de som driver platsen är inte med nödvändighet naturister. 


Boendena på naturistcampingen består dels av mobilehomes och ser i stort sett identiska ut. Det är halvmoderna mobilehomes med träveranda. Det passar oss bra, men nästan alla boenden står väldigt nära varandra. Det känns verkligen som de har försökt pressa in så många boenden som möjligt på en liten yta. Andra typer av boenden är tälthus och campingplatser för tält, husvagn, och husbil. Textildelen är väldigt mycket större än naturistdelen, och där känns det som att boendena inte står fullt så tätt. 

Från vår terass ser man minst fem andra boenden och närmaste ligger bara 3 meter från vår terass.


En stor fördel med Le Sérignan Plage Nature är framförallt geografiskt. Det är betydligt mer vädersäkert här än på västkusten. Man kan ligga i havet och bada i timmar utan att frysa. Det är också betydligt lättare att ta sig hit än till de flesta andra naturistcampingar i Frankrike (bortsett då möjligtvis från Cap d’Agde). Flygplatsen i Beziers ligger väldigt nära. Liksom när vi bodde på René Oltra i Cap d’Agde är också priserna för boendet höga. Man betalar för det unika läget helt enkelt. Vad vi vet är detta den enda familjevänliga städade naturistcampingen på det franska fastlandets medelhavskust (Cap d’Agde är ju motsatsen till städad och familjevänlig), annars är det västkusten som gäller om man vill ha naturistcamping med strand.  


Naturistdelen av denna camping har utöver badmöjligheterna bland annat en halvplans tennisbana, några pingisbord, restaurang, en matvarubutik, boulebanor med mera. Vill man ha mer än det blir det till att lämna campingen, eller traska in genom den port som skiljer textildelen från naturistdelen. Du behöver då förstås motvilligt sätta på dig kläder. 

Karta över naturistcampingen. Den tomma vita delen i mitten är en helt annan campingen som liksom ligger inbakad i vår camping. De har en passage med grindar som stängs och öppnas när de passerar genom vår camping.

Det finns fördelar och nackdelar med att ha en större mer välutrustad textil camping vars alla tillgångar man är fri att nyttja vägg i vägg med den enklare naturistcampingen. Mer nackdelar kanske. 
Fördelar är att du (om du vill) kan nyttja ett otal restauranger, se olika evenemang på scener, leka i vattenlandet (dock påklätt), handla bröd på bageriet och mat i en mer välsorterad butik än den på naturistdelen. Åker man med släkt och vänner så kan de som vill vara naturister bo på ena sidan och de som är textilare på sin sida och så kan man ändå ses på textilsidan när man så önskar. 


Nackdelarna är att det nog försvårar rekryteringar av vänner och familjemedlemmar till naturismen om man under hela vistelsen bara är ett steg från en, i mångt och mycket, mer attraktiv camping. Det enda man behöver göra för att ta del av den andra campingens attraktioner är (just det) att sätta på sig badkläder och gå in. Man kan också tänka sig, i och med att så mycket finns på textilsidan, att ägarna inte känner att de behöver ordna med sådant på naturistsidan. Det är ju inte omöjligt att tänka sig att om det inte hade funnits en textilcamping med bagerier och vattenrutschbanor precis bredvid, så hade naturistcampingen haft sådant. Så är det ju t.ex. på franska naturistcampingar på västkusten som exempelvis CHM Montalivet.


Likt de flesta franska naturistcampingar har även Le Sérignan Plage Nature en del aktiviteter. Inte så många, men ändå några som: vattengymnastik, lingång, tennisturnering (på halvbana), Mölkky-turnering, vattenpolo, diverse träning, volleyboll, konserter, matlagningskurs, med mera. En dag i veckan är poolen öppen extra länge. Och i övrigt får man ta del av vad som händer på textilcampingen om man så önskar. 

Framsidan på ett aktivitetshäfte vi fick för veckan vi var här.


Le Sérignan Plage Nature är en bra naturistcamping för de som vill ha en lugn semester, med varma temperaturer, tillgång till strand och spa. Gissningsvis passar denna camping bäst för par som reser utan barn (de flesta här verkar vara mellan 35-75 år) och par med mycket små barn som inte behöver allt för många attraktioner för att vara nöjda. 
Går man in på textildelen är fördelningen en annan. Det är nästan bara barnfamiljer. Det är allt annat än lugnt där. Massor av folk som trängs och skriker. Vattenlandets vattenrutchkanor är många och stora. Vi fick dessvärre ett boende som låg väldigt nära textildelen och det var en hel del störande ljud därifrån. Så om ni bokar ett boende på naturistdelen så rekommenderar vi att ringa till campingen och fråga om det går att få bo så långt bort från textildelen som möjligt. 

Balneon


Det kan låta som att vi är väldigt kritiska till Le Sérignan, men det har mer att göra med att Frankrike har så många fantastiska naturistcampingar att konkurrera med som exempelvis västkustens campingar Arnaoutchot, La Jenny, Euronat, och framförallt Montalivet. Samt vår favoritcamping i Provence: Belezy.  

Länk till naturistcampingens hemsida.


Har ni några frågor, bara vill säga hej, eller har egna förslag och tips på platser, så får ni gärna lämna en kommentar. Vi försöker svara så fort vi kan. Har ni själva besökt denna plats och vill dela med er av era erfarenheter så vill vi gärna höra om det. Ha det gott.