Ingången till Bad Klosterlausnitz Kristalltherme.

Över påsk 2019 så gjorde vi en liten road trip till fyra olika spaanläggningar i Tyskland. Vi började med ett återbesök till Kristall Saunatherme Ludwigsfelde, där vi lyckades pricka in deras romantiska fullmånsafton. Dagen efter bar det söderut, förbi Leipzig och vidare till den gulliga lilla staden Bad Klosterlausnitz. Byn är så liten att thermen i stort sett är deras enda attraktion. Dock har den en vacker stor kyrka som man ser från spat. Vi bodde på ett litet mysigt hotell mitt i byn och det var gångavstånd till spat. Hotellet hette In Piazza.

Den lilla sjön och kyrktornen.

Den här anläggningen är en del av en kedja med spaanläggningar och alla har lite olika med vilka dagar och tider som det är OK att vara nakna på hela anläggningen. Onsdagar och söndagar är det valfritt hela dagarna att ha badkläder på sig. På det här spat var det på de andra dagarna endast valfritt att vara påklädd fram till klockan 12 på dagen. Från klockan 12 till stängning var det krav på nakenhet. På alla dessa Kristallthermen så är det naket helt och hållet på själva bastudelen av anläggningarna under alla tider, medan det gäller olika saker kring de andra poolerna beroende på vilket Kristalltherme man besöker.

Här ser vi kupolen till thermen på håll.

På detta ställe finns några saker som särskiljer den från de flesta andra Kristallthermen. Här finns en vågbassäng, värmebäddar och hela tre pooler utomhus varav två man kan komma till via en vattensluss från inomhusbassäng. Här finns en mysig bastuby, vi solade nakna utomhus då det var en varm påsk. Trädgården där man kan ligga och sola är stor och har en vacker vy mot kyrkan i byn. Vi satt utomhus och åt lunch.

Karta över anläggningen.
Mysigt påskpynt utanför och inne på spat.

Annars var mycket likt de andra Kristallthermena vi besökt, samma typ av restaurang och samma typ av aufguss. Det är en av sakerna vi gillar med dessa anläggningar; att de har ett gediget aufgussprogram varje dag med sittningar i olika typer av bastus. I Bad Klosterlausnitz är det aufguss varje halvtimme från öppning till stängning. De har 11 olika bastus, från 65 grader till 100 grader.

Tack för en riktig heldag och kväll.

Om Kristallthermen i Ludwigsfelde är vår favorit så kommer nog Bad Klosterlausnitz på en god andraplats.

Dagen efter tog vi en morgonpromenad i den lilla staden. Ställ in er på en lugn plats utan övriga attraktioner när ni besöker Bad Klosterlausnitz, men det är kanske inte det man i första hand söker när man går på spa ändå.

Morgonpromenad mot kyrkan.

Bad Klosterlausnitz ligger cirka två och en halv timmes bilresa från Berlin. 50 minuter från Leipzig.

För mer information se Bad Klosterlausnitz Kristallthermes hemsida här.

Har ni några frågor, bara vill säga hej, eller har egna förslag och tips på platser, så får ni gärna lämna en kommentar. Vi försöker svara så fort vi kan. Har ni själva besökt denna plats och vill dela med er av era erfarenheter så vill vi gärna höra om det. Ha det gott.