Hej alla läsare av vår blogg. Denna månad firar vi att bloggen fått 100000 besökare sedan starten 2013. Tanken vi hade med bloggen var att uppmärksamma naturistplatser i och utanför Sverige som annars kunnat gå oss naturister obemärkta förbi. Många naturistplatser finns det ganska lite information om och vi ville ändra på det. Tack till alla som varit med oss, besökt och kommenterat bloggen. Vi kommer fortsätta uppdatera den här bloggen allt eftersom vi besöker platser som kan vara intressanta för våra läsare.

Nu över till inlägget som idag handlar om något mer övergripande: När vi är ute på olika naturistställen och de har någon aktivitet som vi inte gjort tidigare så brukar vi skoja om att det är första gången vi gör detta nakna. Vi tänkte att det kunde vara roligt att samla ett antal sådana aktiviteter här nedan, samt länka till blogginlägg om platser där sådan aktiviter finns tillgängliga.

Agility: Under en sommarvecka på Solhejdans naturistcamping i Skanör anordnades en form av tävling där vi bland annat fick möjligheten att drilla en hund till att ta sig genom en hinderbana genom att locka hunden med korvbitar.

Aufguss: Aufguss är en tysk variant på bastubad där en bastumästare fläktar med en handduk i bastun så att stötar av luft kommer mot besökarna vilket ger upplevelsen av plötslig hetta. Vi har besökt många olika aufgussar i Tyskland. Vår favorit bland de stora bastulandskapen i Tyskland är fortfarande Kristall Saunatherme i Ludwigsfelde utanför Berlin.

Bageribesök: Varför inte strosa in naken på ett bageri för att handla frukostbrödet. Det största bageriet vi handlat nakna på var i Euronat i Frankrike. Dit cyklade vi nakna. Men det finns även bagerier och brödbutiker på en rad andra naturistplatser. I Koversada i Kroatien låg exempelvis en liten brödaffär ute på naturistcampingens egna ö.

Godsaker från bageriet ute på Koversadas ö.

Bastubad: Bortsett från den tyska aufgussen så finns det härliga ”vanliga” bastur på de platser vi besökt. En favorit i Sverige är bastun på Gustavsbergs naturistcamping i Nora. Den har fördelen av att vara vedeldad, öppen när man vill under dagen och ligger precis vid vattnet. Besöker man Kanarieöarna under vintern kan det vara lite kyligt på kvällarna, men då finns det faktiskt en bra bastu på naturisthotellet Monte Marina på ön Fuerteventura.

Buss: Har du bara en handduk att lägga över sätena så går det bra att åka naken tillsammans med andra lika nakna resenärer i den lilla buss som kör på de slingriga vägarna genom den stora naturistcampingen Domaine de la Sabliere i Frankrike. Det var en god service för oss när vi var där, för det är en brant camping och vi bodde högt upp.

Boule: Nakencampingarnas inofficiella sport, och även vi som inte är särskilt inbitna utövare har vi spelat ett par omgångar. Frågan är om det finns någon naturistcamping där vi inte sett en boulebana, eller där folk spelat ändå. Vi har till och med sett nakna tyskar som gjort tillfälliga boulebanor i Maspalomas öken.

Cykling: Att cykla naken i sommarvärme är en härlig känsla. Cyklar finns att hyra på de stora campingarna i Frankrike som vi besökt. Vi hyrde cyklar första gången när vi bodde på La Jenny, men då det kändes extra nödvändigt var när vi bodde på den gigantiska campingen Euronat och cyklade till stranden, bageriet och campingens andra delar.

Svarta cykelsadlar blir varma i solen. Ett bra tips är att göra egna sadelskydd av en handduk och ta med. Dessa syddes i all hast kvällen innan semestern började.

Djurparksbesök: Några av de större franska campingarna har små djurparker där man får hälsa på grisar (Domaine de Belezy), hästar (La Jenny), åsnor (Origan Village), papegojor, med mera. Hästarna och åsnorna för man rida på om man är barn.

Grilla: Alla naturistcampingar har grillplatser, men på vissa är det outtalat att man klär på sig. På Solhejdan finns inga sådana outtalade regler, utan vissa är klädda medan andra är nakna utan att det känns något konstigt med det. Beroende på vädret ökar eller minskar antalet nakna i förhållande till påklädda på ett naturligt sätt. Solhejdan i Skanör har också den grillplats som i vårt tycke ligger vackrast och där det råder kvällssol utan en massa skugga som det kan vara på andra campingars grillplatser.

Handla: När vi varit i Kroatien och Spanien har de krav på att man skulle skyla sig med åtminstone ett höftskynke när man går in och handlar i butik. I Frankrike råder en annan kultur och där är ofta de som jobbar på campingarna själva naturister. Oftast när vi handlar nakna så har det varit i matbutiker, (vi gillar verkligen den väldigt glada kvinnan i matbutiken på La Jenny som står topless i kassan och som man ser naken vid poolen när hon har en paus i arbetet), men om man bara ser till det totala utbudet av olika typer av butiker (vissa mer udda än andra) så vinner nakenstaden Cap d’ Agde.

Infödingskonst: På Arnaoutchots camping fick vi lära oss att göra konstverk av stenar och träbitar genom att färglägga dem med prickar.

Isbad: Under vinterhalvåret har vi badat nakna efter en het bastu på Hellasgården i Stockholm. Måndagar, onsdagar och fredagar är det mixbastu. Måndagar och onsdagar anordnas aufguss. Tidigare hölls det även med aufguss på helger och då var det lite färre folk. Vi har inte varit där på ett tag nu, eftersom vi upplevde det som väldigt trångt i bastun med många besökare under vardagarna. Värt ett besök dock. Mer om basturitualerna på Hellasgården finns att läsa här.

Jacuzzi: Några naturistresorts som vi varit på har haft jacuzzi. Dock finns två stycken (en utomhus och en inomhus) på ett och samma hotell: Gran Hotel Natura i Fuerteventura som vi bott på vid tre olika tillfällen. Samt en (utomhus) på hotellet som ägs av samma ägare: Magnolias Natura som ligger på Gran Canaria. Den franska campingen Origan Village och den kroatiska campingen Valalta har också varsin, men de bästa är förstås jacuzzi-erna på alla tyska span vi besökt genom åren.

Konsert: Vad sägs om att avnjuta en konsert au naturel? Vi har avnjutit stråkkvartett på det tyska spat i Thermen & Badewelt Sinsheim tillsammans med med tusen nakna tyskar. Och i somras musikframträdanden under platanerna i den ljumma sommarvärmen på naturistcamping Domaine de Belezy.

Kroppsmålning: På naturistcampingen Domaine de la Sabliere delades det ut vattenfärger vid floden för kroppsmålning. Vi tog förstås tillfället i akt.

Kroki: Krokimålning lärdes ut på naturistcampingen Domaine de Belezy och den ena av oss målade och den andra stod modell inför gruppen av entusiastiska konstnärssjälar. E målade även kroki på Les Lauzons naturistcamping.

Lerbad: Leran som var kvar efter drejningskurserna på Domaine de la Sabliere användes till att smörja in sig i. Även vi som inte deltagit i drejningen fick ta del av leran som torkade till ett torrt hårt skal i solen.

Massage: Möjligheten till att få massage finns på många campingar men när vi var på Domaine de la Sabliere så gick vi en kurs i att ge varandra massage.

Mini-ten: Detta är en form av minitennis som man spelar med små konstiga lådor på händerna. Man trär in händerna i lådorna och spelar på en lite mindre variant av en riktig tennisbana. Reglerna är detsamma som vanlig tennis. Detta har vi endast sett på  den franska campingen CHM Montalivet och tyvärr hittade vi denna roliga sport den sista dagen vi var där annars hade vi spelat fler gånger.

Motionssim:  Vi motionssimmade ofta i Gubbängen i Stockholm när naturistföreningen Bara Vara var igång och anordnade naturistsim där. Tyvärr fick de efter några år inga tider att hyra anläggningen på och föreningen upplöstes. Vi försöker dock motionssimma 1 km varje dag när vi är på campingar som har 25metersbassänger. De bästa har legat på Valalta, CHM Montalivet, La Jenny, Euronat och Belezy.

Minigolf: La Jenny har en fullskalig golfbana som man kan spela naken, vi har dock inte spelat annat än minigolf nakna. Finns bland annat på Gran Hotel Natura på Kanarieöarna och Valalta i Kroatien.

Spel på Valaltas minigolfbana.

Marknad: Att få vandra runt naken under stora plantaner och botanisera bland lokalproducerade matvaror i Provence var en upplevelse. Vi kom hem med både ostar, olivolja och grönsaker när de lokala handlarna kom på besök till Domaine de Belezy.

Naturstigsvandring: Sandvikens naturistcamping På i Värmland har de gjort i ordning en lång stig som man kan vandra helt naken på. En större utmaning möter man på Origan Village där den kortaste vandringen tar minst 90 minuter i rask takt och går över berg och genom dalar.

Vandringen runt Origan village är otroligt brant i början men blir sen lite flackare. Glöm inte vattenflaskan!

Pilbågsskytte: Också något som ser lite här och var på de franska campingarna är aktiviteten pilbågsskytte. Vi har haft roligt när vi har blivit instruerade av den trevliga läraren Seth på campingen La Jenny.

Pingis: Även om vi har spelat pingis på resorts som Monte Marina och Magnolias Natura så har det varit på campingarna Valalta och Montalivet som har haft de bästa förutsättningarna för att spela pingis. Vissa av de andra campingarna har inte förstått vikten av vindskydd. =)

Pingisområdet i Valalta. Här anordnades också tävlingar.

Padel: Hemma i Sverige spelar vi seriespel i padel dock påklätt men på campingen La Jenny i Frankrike så har vi spelat padeltennis nakna på våra två besök där.

Poolbar: Poolbarer förekommer på de tyska span vi besökt. Finns bland annat på Therme Erding, Ludwigsfelde och Sinsheim som vi skrivit om. Betalningen registreras på ens armband så man har inget behov av plånbok.

Qi Gong: Vi testade på Qi Gong på den vackra stranden på campingen Arnautchot.

Rutschkana: Största vattenrutschkanan vi har vågat oss ner för ligger på campingen CHM Montalivet (de har dels en skruvad, samt en mer störtloppslik där man kan åka tre i bredd). Finns vattenrutschkanor på en mängd naturistcampingar, men ingen kan än så länge mäta sig med ovannämnda.

Saltvattenpool: I nakenbyn Charco del Palo på Kanarieöarna ligger det en naturlig saltvattenpool som fylls och töms med tidvattnet.

Vattnet blir otroligt salt i denna pool i Charco del Palo, nästan svårt att simma då man flyter upp så mycket.

Stand Up Padel: På stranden i Cap d’ Agde hyrs det ut vindsurfingbrädor utan segel med en åra som man kan paddla sig fram med. Ett utmaning för balanssinnet. Rabatterat för de som bor på Rene Oltras camping.

Skulptering: E fick möjligheten att testa skulptering i kalksten på Domaine de Belezy när vi återbesökte campingen 2018.

Stadsvandring: På två platser vi besökt har vi kunnat gå på asfalterade körbanor bland bilar och övergångsställen, med butiker och hotell och restauranger längs sidorna. Dels i nakenbyn Charco del Palo på Kanarieöarna, samt i Cap d’ Agde.

Strandpromenader: Få saker ger så mycket frihetskänsla som att vandra naken längs en strand. I Sverige finns det faktiskt sandstränder. Nakenstranden i Mellbystrand är fin att gå på. Sandrevet i Skanör utanför naturistcampingen Solhejdan har en lång sandstrand. Cap d’ Agde i Frankrike har en lång strand, liksom La Jenny, Euronat och CHM Montalivet som ligger vid Atlantkusten.

Några franska livräddare kom och hämtade denna efter att den flutit upp, sen satte de på grillen. Middagen landade rakt på deras strand.

Studsmatta: Studsmatta har vi hoppat på Gustavsbergs naturistcamping i Nora. Den ligger alldeles intill vattnet. I Valata simmade vi ut till en flyttande studsmatta som det gick att hoppa på.

Tennis: Tennis finns att spela på många naturistcampingar utomlands. Bäst är det förstås när banhyran ingår i priset för vistelsen, som på Domaine de la Sabliere, Origan Village, CHM Montalivet och La Jenny

Nakenserve på Domaine de la Sabliere.

Tipspromenad: En typiskt svensk företeelse som också förekommer bland svenska naturister och vi har genomfört ett otal utan större framgång. Varje år på Naturismens dag anordnas tipspromenad på vårt lokala naturistbad i Ågesta t.ex.

Trampbåt: Sandvikens camping i Värmland lånade vi deras trampbåt och trampade nakna ut i den långgrunda sjön.

Utomhusbio: Vi fick möjligheten att avnjuta en utomhusbio nakna i den varma sommarkvällen efter att solen gått ner i Domaine de Belezy.

Vadning: Inför besöket på campingen Domaine de la Sabliere köpte vi speciella badskor för att kunna vada genom den steniga floden Ceze som gick genom campingen. Ceze i all ära, men ännu häftigare är det faktiskt att vada naken här i Sverige från Solhejdans naturistcamping 800 meter till nakenbadet som ligger ute på långt rev.

Vandrar ut mot revet från Solhejdans camping vid Skanör.

Vattengymnastik: Vattengymnastik finns på många ställen vi besökt. Vi har deltagit vid dessa på allt från stora campingar med pooler, tyska span, till vår egen naturistförening EOS vattengymnastik på söndagar i Svedmyra. Roligast vattengympan i Domaine de Belezy.

Volleyboll: Ännu en sport som lämpar sig bra i naket tillstånd. Vi spelade volleyboll när vi var på den danska naturistcampingen Solbakken.

Vänskapsband: Vi fick lära oss knyta vänskapsband på Arnaoutchot. Läraren kunde ingen engelska, men en ung tjej hjälpte oss.

Whirlpool: Något som E aldrig tröttnar på är att åka i de pooler som skjuter iväg henne i en bana med hjälp av jetstrålar. Runt runt färdas man i små vattenstigar. Finns på många av de tyska span som vi åker till. Favoriterna är den i Kristall saunatherme Ludwigsfelde utanför Berlin och den i Therme Erding utanför München.

Åka bil: Efter att man parkerat bilen på en naturistcamping låter man den ofta stå där, men vissa campingar är så stora och utspridda så att man gärna kör bilen naken till campingens olika delar. Stranden ligger väldigt långt från många stugor på Euronat, men där löser de flesta de stora gångavstånden genom att istället hyra en cykel för att ta sig fram. Domaine de la Sabliere ligger dock så backigt att man ändå skulle vara tvungen att leda cykeln åt ena hållet. Där åkte vi, liksom många andra, bil nakna de gånger vi inte åkte naturistbussen som går genom campingen.

Äta ute: Få platser känns det så naturligt att äta naken på som på den fina restaurangen i Belezy. Mmm. De vegetariska hamburgarna i matkiosken på CHM Montalivet och milkshakekiosken nere vid stranden går inte heller av för hackor.

Milkshakekiosken vid Montalivet.

Ökenvandring: Att vandra naken genom Maspalomas sanddyner på Gran Canaria i timmar är en upplevelse. Trötta vader utlovas. Ödlor syns här och där i torra buskage. De finns på alla kanarieöarna i olika storlekar och håller sig för sig själva, men den största arten finns på Gran Canaria. Vi har sett hur de matas av lokalbefolkningen med fruktskal på vår favoritstrand på Gran Canaria Montana de Arena, vilket delvis kanske kan förklara deras storlek 🙂

 

Vi hoppas ha fått möjligheten att testa ännu flera saker att göra nakna fram till den dagen vi når 200000 besökare. Om ni också testat några av aktiviteterna ovan, eller andra aktiviteter i naket tillstånd, så skicka gärna en kommentar om det och om platsen för händelsen.

Tack alla läsare av vår blogg.

Soliga hälsningar,

Nakenparet.