När vi skriver detta inlägg är det en månad sedan vi kom hem från vår sommarsemester som började med campingen René Oltra i Cap d’Agde, gick vidare genom Domaine de Belezy och Domaine de la Sabliere, och avslutades just här på campingen Origan Village.

Vår ursprungsidé när vi lade upp rutten för semestern var egentligen att vi skulle börja med Origan Village och sluta med Cap d’Agde, i och med att Origan Village var den minsta av campingarna, men eftersom vissa veckor var fullbokade vissa datum när E äntligen fått sin semester beviljad så fick vi ändra ordningen på boendena. Det gick förvisso bra, men det blev också kanske lite speciellt att just avsluta på Origan Village när man veckan innan varit på den snarlika betydligt större campingen Domaine de la Sabliere som ni kan läsa vårt inlägg om här.

Vad vi menar med att campingen är snarlik Domaine de la Sabliere är följande:

  1. Vyerna består på båda campingarna av grönt beklädda berg som man kan vandra i.
  2. Båda campingarna ligger på höjder och är branta, dock är Domaine de la Sabliere mer brant och på grund av dess storlek går det en naturistbuss under högsäsong och folk tar sina bilar för att ta sig till campingens olika delar. På Origan Village ligger det mer centrerat.
  3. Båda campingarna har en flod, men floden som ligger vid Origan Village är torr och går inte och bada i (i bästa fall vada i). Det går dock att vandra naken på den, men stora stenar gör det svårvandrat.

Den branta vägen ner till den torra floden. Uppe vid campingen, bredvid campingens pool, finns en vattenrutchkana som D åkte.

Campingen ligger vackert. E hälsar på campingens åsnor. Tavlan vid restaurangen skulle kanske inte gå hem så värst på krogarna på Södermalm.Liksom på de flesta andra naturistcampingar anordnas det med aktiviteter. Lite färre här än på större franska campingar som La Jenny, Euronat, Montalivet, Domaine de Belezy och Domaine de la Sabliere som vi har varit på, men ändå några saker finns på schemat varje dag.

Några dagar finns vattengymnastik på morgonen (vilken vi var på), ledda vandringar och boule med mera, men det fanns också en del udda aktiviteter här som vi inte sett på andra ställen. Eller vad sägs om ukuleleskola, självförsvarskurs i den japanska kampsporten Taikiken, vattenpolo, motorcykelfärd bakpå en Harley Davidson till den närliggande medeltidsstaden Entrevoux, samt naturistsegling från Monaco (dock till en kostnad av 70-80 euro inklusive bussfärden fram och tillbaka per person beroende på hur många som anmält sig och den blir bara av om minst 6-7 personer anmäler sig). Vi ångrar lite att vi inte anmälde oss till naturistseglingen. Det hade säkert varit en fantastisk upplevelse, men i och med att vi redan hade varit på resande fot genom Frankrike i 4 veckor så var vi kanske lite för nöjda för att ta oss an ännu en stor upplevelse. Frågan är dock när man kommer att ha möjligheten igen, om någonsin, att naturistsegla från Monaco.

Även om det finns ledda naturistvandringar, så kan man gå själva på en uppmärkt stig upp genom bergen. Den sträckan som vi gick tog lite under 2 timmar. En van vandrare kanske klarar det på 90 minuter. Att rekommendera är att börja tidigt på morgonen, för det är ordentligt svettigt i den franska högsommarvärmen ändå.

Trots branta passager var det helt klart värt besväret i slutändan 🙂

I övrigt kan man roa sig med att spela tennis, ligga vid poolen som är behagligt uppvärmd, (finns även en liten varmvatten jacuzzi i en glaskupeliknande byggnad, basta, osv. Det finns en bågskyttebana, men den var för illa omskött för att vi skulle vilja använda den.

I jämförelse med svenska campingar upplevs förstås denna camping som stor och lyxig, men i jämförelse med de andra campingarna i Frankrike vi varit på upplevde i alla fall vi den som lite luggsliten. Den känslan får nog fler än vi, för denna camping var den enda camping som vi besökte som inte var fullbelagd när vi var där (trots högsäsong). Eftersom det inte finns lika mycket aktiviteter, samt att få av aktiviteterna är riktade mot barn, är det mest folk som är 40 år och uppåt här. Det märks av att campingen är mindre även när det gäller den lilla matbutiken på området som bara är öppen ett par timmar varje dag, utbudet är skralt, och bröd måste man beställa dagen innan (något som även gällde när vi besökte de danska naturistcampingarna Solbakken och Lillebælt år 2013 då denna tjänst kändes lyxig för så små campingar, men här jämför vi istället med andra campingar i Frankrike).

De ljumma kvällarna lämpar sig bra för en naken kvällspromenad till den lilla ruinen på campingen. På dagarna uppskattade vi att det fanns upphängda skynken vid poolen som filtrerade bort den starka solen.

Närmsta lilla stad (bortsett från Puget-Theniers som ligger lite lite närmare) är medeltidsstaden Entrevoux. Vi tog de många trapporna upp till fortets topp en kväll. Nere i staden finns lite restauranger och dylikt, om man tröttnat på campingens restaurang som förvisso ligger fint och serverade en hygglig pizza samt annan mat.

Puh. Men vackert var det. Vi betalade en euro eller två för att få besöka fortet.

Origan Village ligger mindre än en timme från Nice flygplats med bil. Vägarna är mycket vackra när man närmar sig campingen. Bergen är mäktiga. Det går att ta sig nästan hela vägen fram till campingen med tåg (finns både vanliga tåg och ett ånglok), som går från Nice till Digne-les Bains och där emellan stannar vid Puget -Theniers där man ska av vid. Det är dock ändå en bra bit att gå och det går uppförs, så en taxi därifrån är nog att föredra.

Kommer vi besöka campingen igen? Nja. Troligtvis inte. Den ligger visserligen inte allt för långt från Nice flygplats, det kostar lite mindre att bo här än på andra campingar i Frankrike som vi besökt, det skulle också vara för att eventuellt få möjligheten att åka naturistkryssning från Monaco. Men i övrigt är denna camping helt enkelt en lite mindre variant än Domaine de la Sabliere sett till naturen, tycker vi (trots att de campingarna ligger i olika delar av Provence), och vi gillade Sabliere mer.

En kväll på restaurangen efter att poolen stängt för dagen. Har för oss att det var vid 19-20 tiden som den stängdes.

Har ni några frågor, bara vill säga hej, eller har egna förslag och tips på platser, så får ni gärna lämna en kommentar. Vi försöker svara så fort vi kan. Har ni själva besökt denna plats och vill dela med er av era erfarenheter så vill vi gärna höra om det. Ha det gott.