Efter att vi varit en vecka i Domaine de Belezy körde vi till Domaine de la Sabliere, en annan naturistcamping som också ligger i Provence. När vi var i Belezy talade vi med en engelsk äldre farbror som varit här, men som tyckte att campingen Sabliere är alldeles för brant. Vi visste att campingen skulle vara brant, det hade vi förstått när vi läst på om campingen innan, men att det slog lock för öronen när vi tog bilen genom campingen överraskade oss. Det är drygt 100 meters höjdskillnad inne på campingen och vägarna är så branta att de flesta tar bilen, alternativt naturistbussen, mellan de olika punkterna på campingen. Under högsäsong går det en gratis naturistbuss som stannar vid olika hållplatser på campingen, vilket är oerhört skönt när man legat och dåsat nere vid floden och ska tillbaka till sin stuga (som i vårt fall låg ganska högt upp).

Ganska högt upp på campingen ligger de tre poolerna som har öppet 9-20. Det rör sig om två relativt stora pooler ovanför varandra med en restaurang mellan, dock är ingen av dem en 25-meters pool för motionssim, samt en barnpool. Utsikten från poolerna är magnifik som ni kan se på filmen ovan. Vattengymnastiken äger rum i den högst belägna av poolerna. Den poolen var vi oftast vid. Ganska gott om solstolar. Vi hittade alltid några. Där fanns det också en avsvalkningsdusch, samt en bastu som begagnades av somliga som inte tyckte 30 grader och gassande solsken var nog.

Alla aktiviteter var på franska, men det gick att hänga med hyfsat ändå för oss som inte behärskar språket. Under vattengympan kan man ju alltid kolla vad de andra gör för rörelser och imitera. En av dagarna testade vi på att lära oss massage, vilket lärs ut varje vardag på campingen utan kostnad. En massör lärde oss hur vi skulle ge varandra en helkroppsmassage och så fick vi bytas om. Det hela tog strax över två timmar. Efter massagen var vi rejält dåsiga och det kändes verkligen skönt att vi bara behövde vänta på naturistbussen för att komma upp för de extremt branta backarna upp till vår stuga.

Från en utkiksplats vid poolerna ser man ner ända ner till floden, vilket ni kan se på den vänstra bilden. Bergen är storslagna och gröna av skog. På bilden längst ner till höger står E vid en av de mer grunda delarna av floden Ceze som går genom campingen.

Naturistbussen går varje dag, men under helgerna går de bara på förmiddagarna. Man behöver visa sitt armband som man får när man checkar in på campingen för busschauffören, sedan behöver man bara ha en handduk att sitta på så färdas man dit man önskar på campingen. Bara att ta sig ner till mataffären, som ligger långt ner på campingen, för att köpa en morgonbaguette och sedan upp igen till den övre delen på campingen skulle vara lite av en pärs utan buss eller bil.

D gör ett försök med serven.

Liksom på de flesta naturistcampingar i Frankrike finns det även här en rad olika aktiviteter som ingår. Som redan nämnts finns massagekurs och vattengymnastik, men även drejning, silkesmålning, gruppvandringar, yoga, och annat. Det är gratis att spela minigolf och att låna racketar och bollar till att spela tennis mot en deposition. Det var inga större problem att hitta tennistider att boka på campingens enda tennisbana, trots att det är många som bor på campingen. Liksom på Belezy fanns det en utomhusbio, men här var dessvärre den amerikanska filmen dubbad på franska och otextad. Vi stannade därför inte och såg filmen.

Vi hade ingen aning om var på campingen vi skulle hamna när vi checkade in, men vi kom att bo ganska högt upp i närheten av poolerna och det var vi nöjda med. På grund av att campingen är så brant och poolerna ligger högt upp på campingen och floden ligger drygt 100 meter ner, så blir det lite uppdelat. De som bor närmast floden kommer kanske välja att gå dit i första hand, medan vi som bodde i närheten av poolerna i första hand gick dit.

Kvällsdop i floden. En del hundar passar också på att svalka av sig.

Floden som går genom campingen är drygt 2 km lång, delvis väldigt grund, delvis djupare. Den del av floden som flest besökare besöker har en sandstrand med sandbotten, medan det mesta av floden annars är stenig. Vi hade köpt badskor för att kunna vada genom floden utan att få ont i fötterna. Badskor såg vi användas flitigt i Kroatien och är mycket behändiga att använda på klippor och på stenstränder. Vattnet i floden är varmt och vi tog oss några bad där. Här kan man också bevittna de mest dödsföraktande hopp från de höga klipporna ner i floden. Den annars grunda floden råkar vara djup precis vid några höga klippor. Vi fick det till att de som hoppade från den allra högsta höjden, hoppade från ca 18 -20 meters höjd. Fullständigt vansinnigt. De yngsta inte mer än 7-8 år gamla. Vi har aldrig sett något liknande och undrar hur föräldrar vågar låta sina barn hoppa från så höga höjder. Annars är det gott om folk som tagit med sig sina egna uppblåsbara båtar som de paddlar omkring med i floden. Inte sällan ser man någon hund simma omkring i flodvattnet. De är nämligen tillåtna här. Det är krav på nakenhet vid poolerna, men vid floderna är det ingen badvakt eller så som håller koll och då blir det tyvärr så att ett tiotal personer av de hundratals som vistas vid floden har badkläder. På en del andra naturistcampingar som t.ex. Montalivet finns det badvakter även vid stranden som ser till att badkläder inte används.

Här tar vi en liten paus i det långa vadandet. Skorna var väldigt sköna att ha när man trampade omkring på stenar och grenar som låg på bottnen av floden, samt när man då och då traskade upp på den steniga delen av flodens kant.

Kroppsmålning på stranden. Tycker att vi blev ganska fina 🙂

Nere vid stranden anordnas volleybollturneringar och andra aktiviteter. Vi testade på kroppsmålning och gyttjebad, eller lerbad. Gyttjebadet/lerbadet var mer än vad vi var beredda på. Efter att vi tillsammans med drygt 100 andra smetat in oss i lera, slogs det på trumma, vi delades upp i sånggrupper efter ålder och kön, vi formade en ring för dans, härmade djur och slog kullerbyttor. Det var med andra ord ordentligt flummigt, men kul. Sedan fick vi kasta oss i floden och tvätta av oss all lera som torkat in i huden.

Leran börjar torka in i huden på E.

Mataffären är ganska stor, men har stängt mellan 13-16. Ovanför ligger en pizzeria/restaurang. Eftersom pizzerian ligger nära floden, såg vi att folk hämtade pizzor därifrån som de åt vid floden i solnedgången.

Även om campingen är välordnad och seriös med påkostade aktiviteter och fräscht poolområde så är det lite lappat och lagat på sina håll. Lite rustikt om man så vill. Man fixar inte saker om de inte verkligen är trasiga. Det har nog en hel del att göra med storleken på campingen och det kan vara svårt att prioritera underhållet av alla delar. Den är lite som en labyrint med en massa olika småvägar som går till de olika stugorna. Detta gjorde nog att vi kände oss lite isolerade när vi var i stugan. Allt ligger utspritt och alla stugor en bit från varandra med buskage mellan. Därför blir det naturligt att man drar sig till punkterna: Poolområdet eller floden. Satt vi och häckade på stugans terass märkte vi knappt av att vi var på en naturistcamping eftersom vi inte såg några andra av de tusentals människor som var på campingen. Vår stuga låg helt enkelt som de flesta andra stugor, inne i labyrinten med buskage omkring. Stugan hade två solstolar, men vi använde dessa aldrig utan gick istället och lade oss på solstolarna vid poolerna.

På besök i Barjac.

En mil från campingen ligger den lilla staden Barjac. Här finns den närmaste bankomaten från campingen, vilket kan vara bra att veta. Här finns också möjlighet att tanka bilen.

Det går att besöka campingen utan bil, även om det kanske låter lite omständigt om man färdas med en massa packning. Om man meddelar campingen om att man vill bli upphämtad så gör campingen det utan kostnad (man ska kontakta dem angående detta minst 48 timmar innan). Som ni ser på bilden nedan så får man ta sig till Barjac genom att ta tåg och buss från Avignon (de flesta som läser detta förutsätter vi först behöver ta sig till Avignon med buss och/eller tåg från någon flygplats också). Det ska dock vara görligt.

Mer information finns på campingens hemsida här.

Har ni några frågor, bara vill säga hej, eller har egna förslag och tips på platser, så får ni gärna lämna en kommentar. Vi försöker svara så fort vi kan. Har ni själva besökt denna plats och vill dela med er av era erfarenheter så vill vi gärna höra om det. Ha det gott.