Vi hade i åratal hört talats om Cap d’Agde när vi varit på olika naturistcampingar i Sverige. Sommaren 2017 har vi besökt fyra olika naturistcampingar i Frankrike och det var endast på Cap d’Agde som ni hörde några tala svenska och här flera stycken så det märks att det är ett populärt resmål.

Cap d’Agde är inte vilken naturistplats som helst. Soliga dagar rör det sig cirka 40000 nakna människor på stranden och i staden. Även om det finns barnfamiljer här så är övervägande vuxna och många, vad vi förstår, swingers. Detta märks tydligt när det kommer till mängden och typen av klubbar, försäljning av erotiska kläder, mängden könspiercing, osv. På själva campingen Rene Oltra, som ligger i Cap d’Agde är det dock väldigt blandad. Vi är själva inga swingers, så vi kommer inte kunna uttala oss om den scenen och alla de klubbar, hotel och annat som har med det att göra. Det finns många sätt att bo i denna naturistby, du kan hyra lägenheter via agencys eller av en privatperson, bo på campingen eller på hotell. En av anledningarna till varför det dröjt lite innan vi besökt detta ställe är att vi tyckt att det varit lite svårt att hitta information om hur man bokar, vad det kostar och annat. Så informationen i detta inlägg är endast om hur det var för oss när vi bodde på campingen inne i naturistbyn, vi har alltför stora kunskapsluckor för att kunna ge en komplett bild, men det kanske ni läsare kan hjälpa oss med.

Innan vi går in på campingen så bör vi nog tala lite om hur man tar sig till själva naturistområdet Village naturiste Cap d’ Agde. En stor fördel med denna plats är att det går bussar hit. Vi hade hyrbil denna gång (någon gång framöver kanske vi väljer att åka kommunalt från flygplatsen Beziers, som ligger nära och som man kan flyga till direkt från Skavsta med RyanAir), och den stod mest på campingen och samlade damm. Vi använde den bara när vi skulle åka och handla, och det finns en matbutik i den stora runda byggnaden Heliopolis (ligger nära Rene Oltra) där vi småhandlade någon gång. Vi såg bussen komma och gå, och vi har hört många tala om att de tagit bussen, men vi har ännu ingen egen erfarenhet av att ta oss hit kommunalt. Ni som tagit er från Beziers flygplats till Cap d’ Agde kan väl lämna en kommentar om det här på bloggen så uppdaterar vi om detta.

Karta över området. Som ni kan se så finns det en hamn, så det går att ta sig hit med båt. Många motor- och segelbåtar får plats där. Inne på Heliopolis som ligger nära campingen finns ett köpcentra med olika butiker, bl.a. en matbutik.

Vi flög till Nice (på inget sätt den närmsta flygplatsen till Cap d’ Agde, men vi skulle besöka fler campingar på vår resa) och använde oss av Google Maps i våra telefoner för att hitta rätt. Passerade flertalet biltullar på de stora vägarna men det var inga konstigheter, man tog en biljett när man åkte in och stoppade in den och sen ett kreditkort när vi åkte ut. Dessa stora motorvägar är bra och det går undan med en hastighetsbegränsning på 130km/h. Man ser kanske inte så mycket roligt men fördelen med att komma snabbt fram vann ändå. Dessa stora vägar har många rastplaster och de är väl utmärkta med vad de har för utbud, t.ex bensinmack, lekplats för barn, tror alla har toaletter (ta med eget toalettpapper).

Söker man på Le Village Naturiste i Google maps så kommer man till entrén till naturistbyn. Där stannade vi till och gick in på ett kontor, visade upp att vi hade en bokning inne i byn på campingen och betalade 12 euro för ett inträdeskort till naturistbyn, detta kan man spara och återanvända om man ska hit igen, då kostar det bara 2 euro att programmera det. Kortet användes sen vid passage in till naturistbyn, man la kortet på en läsare vid bommen in till området och vi kunde köra in. Väl där inne var det skyltat till campingen och där fick vi stanna på en parkering utanför och gå in till receptionen precis innanför bommarna. Checkade in och fick nycklarna till vår stuga. De la in vår bils registreringsnummer så att det var enkelt att komma in och ut från campingen med bilen. Vi fick även armband som man måste ha på sig hela tiden. Det är vakter vid de fyra in/utgångarna mellan campingen och stranden och där kollar de att man bor på campingen. Smidigt och inga som helst konstigheter.

Här syns bland annat armbanden som visar att man bodde på campingen.

Stugan var fin och välstädad, parkering för bilen fanns alldeles bredvid. En uppskattat AC som gjorde det mycket enklare att sova om nätterna (vi rekommenderar verkligen att boka en stuga med AC om möjlighet finns). Det var +30 grader på dagarna och +20 på nätterna utomhus när vi var där. Dubbelsängen var dock ingen höjdare, det blev en grop i mitten där man sjönk ner. Andra natten la vi stugans alla fleecefiltar där under för att undvika detta något. Vi var dock väldigt nöjda med boendet i stort. Stugan som vi bodde i var färggrann och hade en liten rabatt där det flög en massa fjärilar. Terassen hade tak, vilket var underbart mitt på dagen då det knappt finns några naturliga skuggplatser i hela naturistbyn. Är man dagsbesökare, eller har tänkt att hänga på stranden hela dagarna gör man klokt i att införskaffa ett parasoll, samt en liten skruvmojäng för att sätta fast parasollet i sanden. Vi såg att dessa fanns att köpa i en butik inne i Heliopolis-byggnaden. Campingen är relativt stor till ytan, men de flesta av stugorna som hyrs ut ligger nära stranden. Sanden är fin och blir oerhört het vid soliga dagar, så sandaler är ett absolut måste annat än nere vid vattnet.

Karta över campingen.

Rene Oltra har ingen riktig matbutik, men en liten bod som säljer vin och lite smått. Det går att beställa lite snabbmat som pizza, strips och lite baguetter inne på campingen, samt några rätter på restaurangen Sun Beach som ligger precis utanför vid stranden. Inget problem för oss som ändå var inställda på att laga vår mat själva, och vill man ut och käka kan man göra det på någon av restaurangerna utanför Rene Oltra också. Att campingen mest besöks av vuxna visar sig i mängden aktiviteter som erbjuds. De är ganska få. Det går att skjuta pilbåge, spela pingis (inga vindskydd till borden dock), spela tennis, spela boule, osv. Men inte mycket schemalagt. Lite dans på kvällen. Dragplåstret är stranden och de aktiviteter som äger rum utanför campingen.

Stranden lite mer öde under en morgonpromenad.

Stranden är lång och grund. Vi badade varje dag. Varmt och lätt att ta sig i och ur och inte mycket vågor. Stranden var extremt välbesökt i juli, men det var ändå inga större problem att hitta en plats på större delen av den. Annat är det på den del som kanske kan betecknas som vuxendelen, eller swingersdelen, där man får gå runt en bra stund innan man hittar någon kvadratmeter att lägga sig på. I alla fall var det så i juli när vi var där. Där ligger folks handdukar och filtar med cirka 30 centimeters mellanrum, precis tillräckligt för att man ska kunna ta sig runt dem. Det kan vara bra att veta var denna del av stranden ligger, oavsett om man ämnar besöka den eller vill hålla sig borta från den. Vi besökte den ett par gånger 🙂 Medan den övriga delen av stranden är som vilken naturiststrand som helst, där ingen sexuell aktivitet förekommer, sker alla tänkbara akter helt öppet här. Denna del ligger strax efter strandrestaurangen Sun Beach som ligger alldeles utanför campingen (syns på videon ovan). När du går ut från campingen går du till vänster. Efter att swingersdelen ebbar ut så går den över i en gay-del, som inte brukar vara lika välbesökt och sedan är naturiststranden slut.

På stranden går det försäljare längst med vattenbrynet, med vagnar som de säljer dricka, kaffe, glass och smörgåsar från. De stod oftast parkerade vid vuxendelen av stranden p.g.a. att det där finns flest besökare.

Tre timmar innan detta foto är taget på kvällen är denna strand alltså fullkomligt packad av besökare, från 1 meter från vattenkanten till sista fem metrarna längst bort från stranden. Staden Sète i bakgrunden.

Vid restaurangen så finns det ett uthyrningsställe för kanoter och stand up paddle, SUP. Vi hade aldrig testat SUP och fick en liten genomgång av uthyraren och sen bar det av. Roligt men mycket svårare att hålla balansen än vad vi trodde innan. I och med att vi bodde på campingen så visade det sig att vi fick rabatt, trevligt.

Lite stand up paddle för första gången. På nedersta bilden syns tydligt vart den lite mer vuxna delen av stranden är, hundra meter där stranden är fylld till maximun med besökare.

Vi är inte de som är ute och klubbar hela nätterna när vi är hemma och blir inte heller såna när vi är på semester men det var en intressant upplevelse att på kvällarna sitta på vår terass vid vår stuga och se andra bege sig av mot restauranger och uteställen inne i centrum av byn, klädda för en helkväll i spektakulära utstyrslar som vi annars bara sett i porrbutiker.

För mer information om campingen, se deras hemsida.

Har ni några frågor, bara vill säga hej, eller har egna förslag och tips på platser, så får ni gärna lämna en kommentar. Vi försöker svara så fort vi kan. Har ni själva besökt denna plats och vill dela med er av era erfarenheter så vill vi gärna höra om det. Ha det gott.