Belezy är kanske den bästa naturistcampingen vi varit på. Det är svårt att säga efter de fantastiska campingar vi varit på i Frankrike och Kroatien innan denna, och vi har två campingar att besöka i Frankrike efter denna inom ett par veckor, vilka också ser lovande ut.

Campingen har olika djur som vi hälsar på. Vi är väldigt glada i vår fina terass där vi äter frukost, lunch och middag i bara födelsedagskostymen.

Här är det väldigt vackert. Campingen ligger i Provence, 300 meter över havet med utsikt över Mont Ventoux som sträcker sig till ca 1900 meter meter över havet. Över 30 grader har det varit varje dag sedan vi kom till Frankrike för en och en halv vecka sedan. Det är varmt även på natten, så man behöver aldrig sätta på sig kläder någon gång under dygnets timmar. Nakenheten är mycket naturlig här och man ser sällan några höftskynken eller liknande.

Vi köpte denna vackra Belezy-påse för 5 euro som visar att Belezy fyller 50 år. Ett trevligt minne. I bakgrunden syns Mont Ventoux.

Vi är de enda svenskarna här (knappt några engelsktalande turister heller, vilket vi märkte på samlingen som anordnades i början av veckan), och vi undrar hur många svenskar som överhuvudtaget hittat hit under campingens 50 år. Hyrbil känns som ett absolut måste för att komma hit och man gör klokt i att låta Google Maps lotsa. Många småvägar.

Aktiviteterna är oerhört många att välja mellan. Dryga 50-talet, varav endast 5 kostar något att deltaga i. Det kostar t.ex. ett par euro att hyra tennisbanorna. Annars ingår i stort sett allt skoj i priset man betalar för att bo här. Utöver dessa 50-talet fasta punkter som man kan välja att deltaga i, finns det en rad tillfälliga aktiviteter som endast gäller för vissa dagar, som konserter och filmer som visas på utomhusbiografen. Vi kan inte ett ord franska, men det spelar ingen roll. Alla är vänliga och det finns alltid någon annan deltagare som kan översätta när man inte riktigt hänger med.

Alla ordinarie aktiviteter.

Våra dagar här börjar med att vi äter frukost nakna på vår fina terass där det växer fikonträd intill. Vi bor i huset närmast mataffären, så fattas det något behöver man inte gå mer än ett par meter och som på många andra naturistcampingar i Frankrike behöver man inte skyla sig själv med ett höftskynke ens i matbutikerna (vilket brukar vara regeln på naturistställen i andra länder).

En dag i veckan anordnas det marknad under campingens plantaner där lokala handlare säljer grönsaker, ost och annat gott.

Vår lilla stuga (mobile home), som vi hyr. Här har vi precis varit på marknaden och köpt olivolja, tomater, melon, och en underlig ost med fikonmarmelad i.

Vi går på den mycket roliga vattengymnastiken följt av en avslappningsdel där man ligger och flyter med hjälp av flytverktyg. Vi försöker få till 1000 meter motionssim om dagen i den vackra stora motionsbassängen som det växer olivträd runt. Det finns sedan gott om solstolar att ligga och sola på efteråt. Värmen blir aldrig för mycket eftersom det finns gott om skuggplatser om man så önskar.

Efter lunchen har E börjat gå en kroki-kurs som håller på ett par timmar. D har fått stå modell. Inte helt lätt att stå orörlig i 10 minuter.

D som modell. E frågade en annan tecknare om hon kunde få fota av dennes teckning av D, men fick då teckningen. Mycket snällt. Så nu har vi en kroki i original av D att sätta på väggen hemma. (Det är den stora bilden till höger.) Den högst upp till vänster är tecknad av E, i mitten av läraren, och längst ner till vänster i bild ser ni ett foto av läraren med fru. Den bilden är en av många bilder från campingens fotobok som sitter uppsatta lite här och var.

På kvällarna har det varit tillfälliga aktiviteter som konsert, olika shower och utomhusbio (engelskspråkig med fransk undertext).

Utomhusbio efter solnedgång.

Det är fantastiskt stjärnklart här på kvällarna tack vare att det är så lite ljusföroreningar här i den relativa ödemarken. 5 min bort med bil ligger den lilla byn Bedoin där det finns restauranger och affärer. Det anordnas olika stjärnskådaraktiviteter av campingen innan solen går upp och efter solen gått ner, något vi betalt för att göra när vi semestrat på Fuerteventura.

Dessa familjecampingar i Frankrike är fantastiska på många sätt. Utöver hur vackra de ofta är och hur mycket aktiviteter det finns att göra. Behovet av att lämna dessa campingar under vistelsen infinner sig egentligen bara vid dåligt väder. Ursprungligen tänkte vi att vi skulle ge oss av till kända städer och byar i Provence de dagar som det var lite sämre väder, men det kom aldrig något dåligt väder och campingen är sannerligen Provence den också så vi stannade här och njöt av varje sekund. Det är också ett underbart lugn som infinner sig här. Inget stök och stoj. Ingen som är full, högljudd eller odräglig. Stor vänlighet och respekt. Små paradis en bra bit bort från vardagens verklighet. Man bör dock känna till att campingarna är väldigt traditionella och homogena. Vissa av dessa campingar får man endast besöka om man är ett par, eller en familj. Singlar godkänns endast om det finns särskilda skäl. Könspiercing är inte tillåtet (raka motsatsen till Cap d’ Agde som vi besökte veckan innan där piercing var mer regel än undantag). Det är också ganska dyrt att bo på campingarna under högsäsong i jämförelse med andra campingar. Vi betalar över 1000 kronor om dagen för vår stuga, men då får man tänka på allt som ingår. Det är inte många platser som kan erbjuda det dessa campingar erbjuder under högsäsongen. Flera gånger under veckan har denna camping dessutom firat olika saker och överraskat oss med att även bjuda på dricka och tilltugg, vilket är speciellt för denna camping. En dag i veckan anordnas en slags ”Iron Man” – tävling på Belezy där olika åldersgrupper tävlar i simning, bågskytte, löpning osv. På kvällen efter denna bjöds det frikostigt på surdegsbröd, olika typer av dip, nötter, chips, vin och annan dryck, med mera. Det var för alla, även de som inte deltagit i tävlingen. För oss är semestrarna på de bästa franska och kroatiska naturistcampingarna ojämförbara med semestrar på hotell, även om dessa är naturisthotell.

En kväll när vi satt och lyssnade på en jazzkonsert framför gårdshuset damp det ner en uggleunge som tyckte att det var dags att öva på att flyga. Det finns små lampor på de små stigarna på campingen så att man hittar hem i mörkret.

Campingens mittpunkt är ett gammalt vackert gårdshus ”Mas”. Här anordnas konserterna och filmkvällarna med mera. Vi såg konserter, filmen ”La la-Land” och en trapetsshow som utfördes av två akrobater under veckan. Det anordnas också disco här sent vissa kvällar. Här ligger också barnpassningsdelen under dagarna där 5 anställda hittar på saker att göra med ungarna, vilket kan vara bra att veta om man åker med barn och känner för att ta det lite lugnt på egen hand och lämna bort barnen.

En lustig sak är inte bara att campingen har en bastu (kanske finns det dagar under tidig och sen säsong som är svala), utan att den är öppen varje dag oavsett väder och att vi ser folk gå in och basta trots att det är 35 grader varmt ute med strålande sol. Vi älskar förvisso att basta, vilket ni som följer bloggen inte har kunnat missa, men det känns ändå avlägset för oss att besöka en bastu under rådande utomhustemperaturer.

Under vår sista heldag på campingen (som är idag den 21 juli när vi skriver detta inlägg) har vi nöjet att fira 10-årsjubileet av vår bröllopsdag. En underbar plats för ändamålet. Vi var naturister redan när vi gifte oss, men fick dagarna innan bröllopet hålla till godo med nakenbadet i Öregrund som kallas Tallparken: Ett klippbad som lämnar en del att önska gällande bekvämlighet och skyltning. Vi hade hyrt ett sekelskifteshus i utkanten av Öregrund där vigseln och festen hölls, så av den anledningen var vi i närheten av Tallparken som vi besökte ett par gånger under den vecka som vi hyrde huset. Vi har inte besökt det badet sedan dess, så vi vet inte riktigt hur läget är med det badet idag. Ni som besökt Tallparken nyligen är välkomma att lämna en kommentar om det här.

Det finns väldigt mycket att tycka om här på campingen. Här är några saker som vi uppskattar extra mycket:

Nakenkulturen: Det är naket på hela campingen (även på restaurangen och i matbutiken) och krav på nakenhet i poolerna och på de olika aktiviteterna, som bågskyttet, skulpterandet, akvarellen, krokin, osv. Instruktörerna på de olika aktiviteterna är också nakna, till skillnad från vissa campingar där känts uppenbart att de anställda inte själva är naturister.

Poolområdet: 25 grader varmt i den största poolen som är väldigt stor. Öppet kl 06.00 till 23.00, så att man kan bada innan solen gått upp och efter att den har gått ner. Vackert område runt poolen med olivträd, lavendelbuskar och hundratals sköna solstolar med inbyggda solskydd för ansiktet så att man kan läsa utan att kisa med ögonen.

Aktiviteterna: Ovanligt många aktiviteter även för att vara en fransk familjecamping.

Fick några luntor information om Belezy när vi checkade in.

Den tydliga informationen: Vi har nog aldrig fått så mycket informationsmaterial tidigare på någon camping. Det är säkert lite extra i och med att campingen fyller 50 år i år, men vi får ändå känslan av att informationen är gedigen här även andra år. Det har varit extremt enkelt att bo här och ta del av allt, trots att alla talar franska och vi inte kan tala språket.

Tack för fotoboken.

Utöver informationen bjuder campingen på en flaska lokalt producerat vin, samt en fotobok, till alla besökare detta år för att fira att campingen fyller 50.

Vinet vi fick som producerats i grannbyn Bedoin.

Imorgon checkar vi ut klockan 10, men vi får vara kvar på området hur länge vi vill under dagen. Det passar oss perfekt eftersom vi kommer att checka in först tidigast kl 16 på naturistcampingen Domaine de la Sabliere.

Tillägg 2018:

Vi besökte denna favoritcamping igen på vår semester i Frankrike under sommaren 2018. Mycket var sig likt men vi testade två nya aktiviteter.

Först ut var Sculpture, att hacka, slipa, fila fram former i limestone som vi får till att det är kalksten. Det var roligt och läraren Walter var bra på engelska så det var inga problem att få instruktioner. Kul att se andra som stod där och jobbade som hållit på i över tio år med detta. De var så duktiga! De flesta aktiviteter är ju gratis på denna camping men för denna så betalar man för materialkostnaden. Denna stenklump kostade 20 euro och vägde cirka 5 kilo. En annorlunda och rolig aktivitet som säkert kommer testas flera gånger.

Det hackades fram en Fleur de Lis ur min sten!

 

Nere vid farmen såg vi denna aktivitet förra året men vi trodde det var mer för barn då men denna gång stod det att det var mer för alla och det är klart vi nappade på att göra vår egen pizza som sen bakades i gårdens vedeldade ugn. Gott!

Det var fortfarande samma krokilärare som förra året, han kan inte ett ord engelska och vi kan knappt någon franska men det går bra att få instruktioner av honom ändå. Detta år satt vi båda modell och fick med oss teckningarna hem. Så kul!

Denna camping är fortfarande vår favoritcamping i Frankrike efter att i år ha testat två nya och sammanlagt testat nio campingar i Frankrike, två i Kroatien och en i Spanien och en antal i Sverige och Danmark.

För mer information besök campingens hemsida.

Har ni några frågor, bara vill säga hej, eller har egna förslag och tips på platser, så får ni gärna lämna en kommentar. Vi försöker svara så fort vi kan. Har ni själva besökt denna plats och vill dela med er av era erfarenheter så vill vi gärna höra om det. Ha det gott.