I början av maj i år semestrade vi i södra Spanien och besökte naturistcampingen El Portús. Vi hade bara 4 dagar ledigt, men vi var soltörstande nog att flyga hela vägen till Alicante och därifrån köra 1,5-2 timmar till campingen som ligger i Cartagena. Det svenska klimatet tvingar ut oss på en del mastiga äventyr (att hitta dit var dock enkelt med Google Maps där man bara behöver skriva in El Portus som slutdestination.)

Det var över 20 grader när vi kom till campingen. Det är alltid härligt att komma från kyliga Sverige och se människor vandra omkring nakna på campingar och resorts utomlands långt bort från snöslask och regn. Tack vare att campingen ligger så långt söder ut så är campingen öppen året runt. Även mitt i vintern så kan det förekomma behagliga temperaturer på runt 20 grader i södra Spanien, men det kan också vara betydligt kallare och regnigt och blåsigt om man har otur. Vi skulle därför inte våga besöka campingen vintertid, då är Kanarieöarna ett säkrare alternativ, men det är nog härligt att vara året-runt-boende på El Portus naturistcamping. Det är många där som äger ett litet campinghus, så kallade mobilhomes, som de bor i.

E på promenad längs med klippan som ligger alldeles vid campingens strand.

Det går att komma hit med sin husvagn eller husbil, eller så kan man hyra ett mobilhome, eller bo på deras hotell inne på campingen. Vi valde att bo på hotellet, som är mycket litet. Det har bara 15 stycken rum så det gäller att man bokar dessa långt i förväg om man ska bo här under högsäsong. Vi bodde dock här under lågsäsong och lyckades få ett av rummen på högsta våningen med en fantastisk utsikt över campingen från balkongen. Vi var extremt nöjda med rummet, inte minst pga av den rymliga balkongen och utsikten.

Från balkongen kunde vi även se ner på nakengymnastiken som hölls på morgonen. Snett nedanför låg campingens året-runt-öppna pool som ligger som i ett växthus. Att poolen ligger som i ett glashus, gör att det hade varit behagligt att bada där även vid sämre väder. Poolen är en varmvattenpool som håller 27 grader. Campingen har även ett stort poolområde i närheten av campingens strand, men detta poolområde var inte öppet när vi bodde där. Det poolområdet har bara öppet mitten av juni till mitten av september. Det går dock att sola och bada på campingens strand året runt även om vattentemperaturen kanske lämnar lite att önska under vinterhalvåret kan tänkas.

Inget fel med att vakna upp till den här utsikten. Nedan ser ni de små gulliga gatorna inne på campingen.

Eftersom vi var på campingen under lågsäsong så var det väldigt lugnt på campingen på vardagarna då det mest vara semestrande pensionärer från Tyskland och Holland som hade möjlighet att vara lediga och campingen kändes lite halvtom. Under helgen blomstrade dock campingen upp, då spanska naturister i alla olika åldrar kom och besökte campingen och dess strand. Man måste nämligen inte bo på campingen för att få besöka den, utan det går att betala en liten entréavgift för att begagna faciliteterna och många av lokalbefolkningen väljer att göra detta. Tror nog att det var ungefär 100 personer på stranden på lördagen när vi var där och det var mångdubbelt fler än vad det var under vardagarna. Under högsäsong kan vi tänka oss att det kan vara väldigt mycket folk vid stranden och vid poolområdena och det är ju alltid härligt med liv och rörelse på campingarna.

El Portus på kvällen.

Campingen har också en liten matbutik med det nödvändigaste. Det är dock mer vettigt att handla i någon matbutik utanför campingen. Campingen har också en restaurang och på dess utomhusdel sitter de flesta nakna och äter.

Det finns 400 platser att hyra för långtidshyrare (säsongare) och tillfälliga boende. Långtidshyrarna har byggt upp sina platser så att det ser ut som sommarstugor med planteringar på tomten, så som det oftast ser ut på liknande campingar. Det är på en vacker camping, men på samma gång lite ruffig. Ruffigheten känns lite typiskt för soliga länder. Man lagar om det går sönder, men man underhåller inte så mycket. Gissningsvis är det under högsäsong fler än 1000 personer på campingen om man räknar ihop säsongare, tillfälliga boende och tillfälliga besökare. Alltså mindre än många av de franska och kroatiska naturistcampingarna vi varit på, men betydligt större än de svenska.

För oss kändes denna camping mysig som ett vår/höst alternativ, när det är för kallt för att nakensemestra på andra ställen i Europa. Det enda vi inte var nöjda med var att vi bara var där 4 dagar. Ska man flyga så pass långt, hyra bil och köra ner till El Portus, så skulle en vecka vara att föredra.

Bateria Militar Castillitos

 

I närheten av campingen ligger det gamla fortet Bateria Militar Castillitos, som användes under 2.a världskriget bland annat. Ur bruk sedan 1994 och man går där helt fritt. Ingen entréavgift. Ligger väldigt vackert och man kan se hela vägen över vattnet till campingen. Rekommenderas.

För mer information kan ni se campingens hemsida.

Har ni några frågor, bara vill säga hej, eller har egna förslag och tips på platser, så får ni gärna lämna en kommentar. Vi försöker svara så fort vi kan. Har ni själva besökt denna plats och vill dela med er av era erfarenheter så vill vi gärna höra om det. Ha det gott.