Förra helgen var vi lite sugna på klippbad och körde ut mot Saltsjöbaden utanför Stockholm. Det hör inte till vanligheten att vi önskar klippbad framför mjukare alternativ. Vi föredrar nästan alltid det officiella Ågesta naturistbads strand och gräsmatta, samt lättanvända brygga, men det var så galet varmt denna dag att vi behövde lite mer svalka av vinden. En bit ut mot Älgö så finns det spontana klippbadet Svärdsön som vi testat ett par gånger tidigare. Här på klipporna ut mot vattnet kan man räkna med en, åtminstone mild, bris. Skönt.

Detta badet är nog det mest besökta naturistbadet i Stockholm efter just Ågesta naturistbad. Trots att Svärdsön är ett spontan naturistbad, som ingen förening har hand om och alltså inte är skyltat som ett naturistbad, besöks klipporna endast av naturister.

Kan bli lite tight med platser under soliga dagar, så det blir till att hitta en lucka mellan tallarna om inte parkeringen nedan har platser kvar.

 

Det finns en parkering vid badet, inte särskilt stor dock. Vid parkeringen såg vi i år också en toalett. Från parkeringen är det cirka 10 minuters promenad till att komma till klipporna. Man passerar ett båtvarv på vägen. Promenaden är långt från handikappvänlig, det är verkligen över stock och sten som stigen genom skogen går. Vi bestämde oss för att släpa med oss solstolarna från bilen då det är så himla hårt att ligga direkt på klipporna.

 

Gå genom båtvarvet.

Man kan nå de mest välbesökta av klipporna genom olika stigar i skogen. Den som går närmast vattnet tycker vi är enklast.

 

Över stock och sten.

Väl ute på klipporna så finns många platser att välja mellan. I år var vi där en varm helgdag i juni och vattnet var knappt badbart ännu (endast 15 grader varmt) och ändå var där säkert över 100 personer som solade och badade. Klipporna sträcker sig en bra bit bort från båtvarvet så man behöver inte ligga särskilt nära varandra.

Vackra vyer och möjlighet att hitta en egen klippa. Vi tog ingen bild från den plats där flest ligger och solar eftersom vi inte vill ta någon bild på nära håll med risk för att någon ska gå att identifiera.

 

En bit fram mot vattnet och till höger, och plötsligt kommer cirka 100 naturister uppenbara sig om vädret tillåter och de flesta är lediga.

 

Vi tycker att det är ganska svårt att gå i vattnet från klipporna men vissa tar sig i ändå. Badet är därför inte särskilt barnvänligt. I och med detta så är det endast vuxna där, och pga att det går att hitta små platser mer eller mindre undanskymda, gör att det kan råda en mer ”vuxen” stämning även på andra sätt. Dock är det som vanligt, att ju längre bort man går längst med klipporna och bort från där de flesta ligger och solar, desto mer intimitet förekomma.

För oss är det framförallt svårigheten med att komma i och bada som gör att vi inte besöker detta bad oftare. Pga av att det är ett spontanbad och det inte drivs av någon förening kan man nog dessvärre inte hoppas för mycket på en badbrygga. Badet är annars vackert och rent och fräscht. Vägen hit är också mycket fin. Man passerar bland annat de gigantiska husen på Solsidan på vägen hit.

Parkeringen startar nästan direkt när man svängt av vägen. Gå ner för den lilla vägen ner till båtsvarvet. Gå ut mot vattnet och runda huset med det röda taket, försök hitta stigen som går ut mot klipporna.

 

Information på Skandinavisk Naturistportal, med koordinater och karta.

Har ni några frågor, bara vill säga hej, eller har egna förslag och tips på platser, så får ni gärna lämna en kommentar. Vi försöker svara så fort vi kan. Har ni själva besökt denna plats och vill dela med er av era erfarenheter så vill vi gärna höra om det. Ha det gott.