Efter att ha skrivit en rad olika blogginlägg om olika naturistboenden och stränder på kanarieöarna så tänkte vi att det kunde vara dags att ställa de fyra största öarna, Teneriffa, Gran Canaria, Fuerteventura och Lanzarote, mot varandra – ta upp det som är bra och eventuellt mindre bra. Under årens lopp så har vi besökt Teneriffa två gånger, Gran Canaria fyra gånger, Fuerteventura fyra gånger och Lanzarote tre gånger. Oftast har vi haft hyrbil och åkt runt och sett oss omkring på de olika delarna av öarna. Vi hyr alltid av hyrbilsföretagen Cabrera Medina och Cicar, som nog är samma företag med olika namn, vilka alltid är billiga och superenkla att ha att göra med (olikt i stort sett alla andra hyrbilsföretag vi haft erfarenhet av i andra länder).  Vi tänker här även ta upp sådant som inte är förknippat med naturism, utan andra tips.

map_of_the_canary_islands

 

TENERIFFA:

Boenden: Inga renodlade naturistresorts, men dock har vissa hotell naturistterrasser, bland annat Fañabe Costa Sur.

fullsizerender-10

Naturistterrassen på Fañabe Costa Sur.

Stränder: Trots avsaknaden av renodlade naturistresorts finns det en del naturiststränder på Teneriffa, vi har besökt två och båda två är bra. I söder finns Playa de la Tejita, och i norr finns Playa de las Gaviotas.

Städer: Vi gillar staden Los Christianos i söder, finns massor av restauranger och här finns också en väldigt lång strandpromenad som är handikappanpassad. Har man bil så kan man även besöka den gamla staden Puerto de la Cruz som ligger på den gröna sidan av ön, den västra, och har mest spanska turister. Mysigt att promenera omkring på kullerstensgatorna och äta på restaurangerna.

img_6097

I Puerto de la Cruz som ligger beläget på den gröna delen av ön.

Att göra: Troligtvis hamnar man på den södra delen av ön där det finns gott om stränder och klimatet är som varmast. Har man hyrbil så rekommenderar vi att man ändå tar en tripp runt ön för att se den gröna sidan, västra sidan, där finns mycket grönt och det är mycket olikt resten av ön (och resten av de stora öarna). Där är det dock oftast några grader kallare och större risk för regn. Om man gillar att vandra så ska man inte missa området högt uppe i bergen kring Santiago del Teide och Erjos. Många fina vandringsleder.

img_6129

På med vandringskängorna, eller åtminstone gympaskorna.

En annan unik upplevelse på Teneriffa är att besöka toppen av Teide som sträcker sig nästan 4000m över havet. Klä er väldigt varmt, det är ofta snö på toppen, minusgrader även när det är 25 grader varmt nedanför och det blåser väldigt. Planera besöket på en klar dag då det ofta är molnigt uppe på toppen. Om man har möjlighet så skulle vi rekommendera att man köper biljetterna på internet innan man åker dit då man på hemsidan kan köpa ett ”fastpass” och med det glida förbi hela kön och gå direkt mot kabinbanan som kör upp för berget, annars kan det bli en lång väntan för att åka upp. Lite knepigt att hitta parkering också (i turistorterna och på vissa hotell säljs det bussutflykter till Teide också, så man måste inte ha bil). Hursomhelst så är det en upplevelse som heter duga.

IMG_6145.JPG

Kabinbanan uppför Teide.

Läge: Teneriffa Ön ligger mest till väster av de stora öarna. Här kan ofta temperaturen ligga någon grad lägre än på de andra öarna, så därför vågar vi inte åka hit på vintern, utan har besökt ön under höst och vår. När vi var här senast var det 25 grader och sol varenda dag, men lite mer osäkert på vintern enligt väderleksrapporter vi följer. Ön har också något fler regndagar än de övriga, även om de ändå är få. Teneriffa är den ön som det är närmast att åka till de tre mindre öarna från, La Gomera, La Palma och El Hierro, eftersom de ligger ännu mer väster ut. Dessa mindre öar har vi inte ännu besökt men det står på vår att-göra-lista.

 

GRAN CANARIA:

Boenden: Vi har skrivit om boendet Magnolia Natura som vi varmt rekommenderar. Hotellet ligger också i den stad som vi gillar mest på ön, Maspalomas.

Stränder: Det finns flera olika naturiststränder här. Störst är Maspalomasdynerna men vi gillar mer de mindre stränderna som fler av lokalbefolkningen också besöker, som favoriten Montana de Arena och småstränderna Medio Almud Beach och Tiritaña Beach. Vi har även besökt stranden som ligger vid huvudstaden Las Palmas, El Confital, men den var inget vidare, (det är en officiell naturiststrand men där vi ändå var alldeles ensamma naturister).

img_6265

Vandrar hem i solnedgången efter en dag av nakenbadande på Montana de Arena-stranden.

Städer: Det är den södra delen av ön som gäller för de flesta, där ligger de bästa stränderna. Maspalomas är en lugn stad, ett stenkast från den i vårt tycke alldeles för livliga staden Playa del Inglés. Meloneras och Puerto Mogan vill vi också rekommendera. Meloneras är en lite lyxigare del i närheten av Maspalomas, vilket märks på både restauranger och butiker. Puerto Mogan är en charmig liten hamnstad, med vackra små hus och gränder. Man kan åka dit över en dag och käka på någon restaurang. Men den ligger kanske lite för avsides för att man ska vilja bo där en vecka eller så. Vi skulle undvika städer som Puerto Rico, Playa del Inglés och Arguineguin, som vi tycker känns ganska omysiga.

 

img_6268

Hamnen i Puerto Mogan.

Att göra: Något som vi alltid gör när vi kommer till Gran Canaria är att gå på utomhusbion i Meloneras, Moonlight Cinema. Vi besöker även gärna restaurangen Samsara som ligger där sanddynorna börjar i Maspalomas. Den är något i hästväg när det gäller inredningen men det är också väldigt annorlunda maträtter. Populärt ställe så tänk på att boka bord i tid. Ta gärna en båttur till Puerto Mogan från Puerto Rico eller Arguineguin. Det går även att ta sig till Puerto Mogan med buss eller hyrbil. Man kan välja mellan att ta den snabba, lite tråkiga motorvägen dit eller den slingriga GC-500, som går längst med kusten. Har man hyrbil så varför inte ta en åktur uppe bland bergen. Uppe bland bergen är det intressant natur pga av mer nederbörd och kallare temperaturer. Oavsett om man tänkt bada eller sola naken vid Maspalomasdynorna, bör man åtminstone besöka dem då de är ganska magnifika.

img_6261

Så här såg det ut  hösten 2016 bara vi gick ut några meter från en av Playa del Ingles strandpromenader. Tidigare år har vi faktiskt vandrat från Maspalomas till Playa del Ingles i sanden. Ordentlig träning för vaderna kunde vi konstatera efteråt 🙂

IMG_5269.jpg

Uppe bland bergen.

Läge: Gran Canaria ligger lite mer söder ut än de andra öarna. Inte många timmar med båt från Teneriffa eller Fuerteventura. Det är också den varmaste av öarna och därför ett något säkrare val under vintermånaderna.

 

FUERTEVENTURA:

Boenden: Fuerteventura har flera naturistboenden varav vi har skrivit om två, Gran Hotel Natura i norr och Monte marina i söder. Det ska även finnas ett tredje alternativ som heter Infiniti som vi inte besökt och som nu är till salu och det är därför osäkert om det stället kommer att fortsätta vara naturistboende. (Om någon naturist som läser detta har en dröm om att starta ett naturistboende på kanarieöarna kan ni ju lägga ett bud  🙂 Vi drömmer om att lämna Sverige permanent för kanarieöarna, men ännu är vi för fega 🙂  )

Stränder: I stort sett hela Fuerteventura är ”clothing optional”-stränder där textilare och naturister samsas. Stränderna längs kusten i öster är milslånga och sitter ihop med varandra. De sträcker sig i stort sett från Corralejo i norr till Jandia i söder. Vi har promenerat i timmar längs dessa stränder utan att se slutet på dem. Ju närmare man kommer hotell och restauranger som ligger vid stränderna, desto mer påklätt är det. Vi har löst det så att vi vandrar nakna, men har med oss ett par shorts och en klänning som lätt går att ta på när man passerar de delar där hotell och restauranger ligger så vi slipper vara ensamma naturister just på dessa sträckor. Naturistboendena Gran Hotel Natura och Monte marina har den fördelen att man inte behöver ta många steg för att komma till dessa milslånga stränder. Det blåser ofta mycket på Fuerteventura och därför har människor byggt bunkrar av sten som skydd. Föredrar man en högre koncentration av naturister och få textilare, så kan man med fördel åka till den mysiga och långgrunda stranden borta vid El Cotillo i norr där det inte är stora vågor som på östkusten. Den stranden tar man sig lättast till med hyrbil. Närmaste naturisthotell är Gran Hotel Natura i Corralejo.

IMG_5426.jpg

Stenbunker som skydd för vinden.

Att göra: På de andra öarna är det en del ödlor (små gulliga på Lanzarote, något större på Teneriffa, riktigt stora på Gran Canaria), men på Fuerteventura är det istället mest jordekorrar på stränderna. Vi brukar mata dem med osaltade och icke-oljade jordnötter. Flest har vi sett vid stränderna nedanför naturisthotellet  Monte marina.

IMG_3607.jpg

Mums.

Längst ner i söder i hamnen i Morro Jable har de baljor med stora havssköldpaddor som gjort illa sig. Man kan besöka denna lilla plats och se de mäktiga sköldpaddorna som kurerar sig i väntan på att släppas ut i havet igen. Det satsas på att öka beståndet av havssköldpaddor på Fuerteventura och är man där vissa tider på året så släpps det ut små nykläckta havssköldpaddor som får vandra längs med stranden och ut i havet.

Är man lite intresserad av astronomi kan man åka ut med en astronom och se på stjärnorna efter att solen har gått ned. Det gjorde vi när vi var på Fuerteventura senast. Fantastisk upplevelse med en jättebra guide. Kanarieöarna tillhör de platser på jorden som lämpar sig bäst för stjärnskådning pga av läget i kombination med liten mängd ljusföroreningar. Det räcker med att man lämnar turiststråken och åker ut på de obebyggda delarna för att det ska bli kolsvart. För att ta oss fram i mörkret fick vi varsin pannlampa. Sedan förklarade guiden på engelska och pekade ut stjärnorna med en laserpekare. Ni kan läsa mer om det på guidens hemsida Stars by Night. Liknande guider finns på de andra kanarieöarna, men vi har bara erfarenhet av den på Fuerteventura. Kan vara värt att kolla upp även om man är på Teneriffa, Gran Canaria eller Lanzarote.

IMG_7290.jpg

Vår utmärkta stjärnkikarguide i aktion.

Vi tycker också att själva staden Corralejo i norr är väldigt mysig, så även staden El Cotillo som man kan besöka om man ändå ska till El Cotillo-stranden. Väljer man mellan att åka till norra eller södra delen av Furteventura, skulle vi nog föreslå norra av de anledningarna. Jandia i söder är mer turistig. Corralejo har många restauranger och det är inte bara turister där, utan även lite lokalbefolkning. Det finns en del äldre byggnader i Corralejo och staden känns ganska genuin. Är man på semester i två veckor, så varför inte bo på Monte marina ena veckan och Gran Hotel Natura andra. Så har vi gjort.

IMG_5434.jpg

Promenerandes vid El Cotillo tillsammans med ett äldre tyskt par som vi träffade på Gran Hotel Natura och som skjutsade oss till El Cotillos nakenstrand. Tack för att ni visade oss den pärlan till strand.

Trots att detta är den plattaste av öarna, så finns det en del höga berg som man kan köra upp i med hyrbilen. Läskiga kringelkrokiga vägar, men mycket vackert.

Man kan ta en båt över till den lilla ön Isla de Lobos. Det är dock en väldigt liten ö och den lämpar sig inte för så mycket annat än att vandra på, någon timme eller två, för att sedan åka hem igen. Men det kan ändå vara trevligt med en lite avstickare och få åka lite båt. Räkna dock inte med att hitta något vettigt att äta här. Det finns bara en restaurang och när vi var där hade de bara två rätter. Välj helst inte en dag som är gassande varm, för det finns ingen skugga på ön. Ta med solskydd.

IMG_7301.jpg

Promenad på ön Isla de Lobos.

Läge: Fuerteventura ligger mellan Gran Canaria och Lanzarote (väldigt nära Lanzarote, under timmen i resväg med båt). Det är ön med mest soltimmar på grund av sin platthet (den består mest av sand som flugit över från Sahara och skyltar som varnar för ”sandhalka” är uppsatta längs med vägarna), då inte mycket moln stannar till vid berg utan blåser förbi. Just att det blåser mycket, även nere på marken, på ön är som sagt något man brukar få erfara. Ön är något av ett surfarparadis av den anledningen. Längs med kusten är det ofta vågigt, så som tidigare nämnt är stranden vid El Cotillo mer badvänlig och lugn.

 

LANZAROTE:

Boenden: Nere i Playa Blanca i söder ligger hotellet Iberostar Papagayo som inte är naturisthotell, men som har en naturistterrass som man kan sola naken på. Annars är det självklara valet (i alla fall om man har hyrbil) naturistbyn Charco del Palo upp i norr. Det finns mängder med lägenheter man kan hyra i byn, bland annat genom sidan Nude Lanza där det även finns en blogg om hur livet ter sig i naturistbyn.

Stränder: I närheten av Playa Blanca i söder finns Papagayostränderna. De ligger dock inte på gångavstånd, om man inte är en riktig vandrare. Hyrbil är att föredra. Vår favoritstrand är Playa Quemada som ligger mellan Charco del Palo och Playa Blanca. Mysig liten strand med majoriteten nakenbadare. Svart sand. När vi bor i Charco del Palo åker vi ibland ner till Playa Quemada på förmiddagen eftersom det blir varmare här tidigare på dagen än i Charco uppe i norr där det är mer berg där moln dröjer sig kvar. Resan mellan Charco del Palo och Playa Quemada tar vad vi minns ungefär en halvtimme. Charco har ju ingen strand, men å andra sidan går det att bada i de olika tidvattenpoolerna och så kan man ju vandra omkring naken i byn och lägga sig att sola naken lite varstans. Tidvattenpoolerna är lite speciella för att det blir så otroligt salt vatten i dem pga avdunstningen av vattnet och sen fylls det på med mer saltvatten från havet vid högvatten. Det simmar omkring små stim med fiskar inuti poolerna.

IMG_2099.jpg

Tidsvattenpool i Charco del Palo

Att göra: Även i de fall man inte bor i Charco del Palo bör man besöka byn. Det är en upplevelse man inte bör missa. Väldigt mysig och lugn liten by.

Nere i Playa Blanca finns fantastiskt goda milkshakes på Lani’s snack bar (maten där är sådär). Hamnpromenaden i Playa Blanca är också mysig.

IMG_2114.jpg

Hamnen i Playa Blanca.

Uppe i norr finns det en inte allt för liten ö, La Graciosa, som ska lämpa sig bra för nakenbad. Här hänger det en massa hippies och campare vilket ofta går hand i hand med naturism. Vi hade otur med vädret när vi var där, så inget nakenbad den dagen, men vi ska definitivt besöka ön nästa gång vi är på Lanzarote. Båten till ön går från staden/byn Orzola och tar inte många minuter.

På Lanzarote finns den aktiva vulkanen Timanfaya som man kan besöka. Det ligger en restaurang i anslutning till vulkanen och de grillar mat i värmen som vulkanen avger. Den har dock inte haft något utbrott på länge, men den är som sagt fortfarande aktiv. Den är intressant att besöka tycker vi. Vi fick en guidad busstur på området där man inte får köra med bil. Mycket lavasten som smällt av värmen. Här är en informativ video från någon användare på Youtube som visar grillningen och vad som händer när man för ner vatten i vulkanen, bland annat. Ser ut som vi minns det.

Ta en tripp upp bland bergen.

IMG_2218.jpg

Längs med de snirkliga vägarna uppe bland bergen.

Läge: Lanzarote ligger ovanför Fuerteventura och är den nordligaste ön. Det finns stränder, men ön består annars mycket av svart lavasten.

 

Vi måste slutligen rekommendera att ta sig med båt mellan öarna. Det är ett mysigt sätt att färdas på, man får variera sin semester genom att bo på flera öar medan man är borta, och man kan faktiskt tjäna en slant genom att flyga till den ö som det är billigast att flyga till och flyga hem från den ön som är billigast att flyga hem från. Den enklaste båtresan är den mellan Corralejo i Fuerteventura till Playa Blanca på Lanzarote. Dessa båtar går till och från hamnar som ligger mitt inne i städerna. Man kan promenera till båtarna efter att man tagit en lunch inne i staden. Superenkelt och smidigt. Resan mellan Fuerteventura och Lanzarote är också den kortaste. Den tar från ca 30 till 50 minuter beroende på vilken båt man tar. Detta kan vara en bra rutt om man känner sig lite osäker inför att ta steget att färdas med båt mellan kanarieöarnas öar. Man kan beställa biljetter från två olika båtbolag som kör mellan öarna Fred Olsen och Armas. Armas är lite billigare och har långsammare fartyg än Fred Olsen.

IMG_3547.jpg

Här ligger vi på soldäck på en av Armas fartyg som ska ta oss från Gran Canaria till Fuerteventura. Inte så tokigt sätt att färdas på.

Har ni några frågor, bara vill säga hej, eller har egna förslag och tips på platser, så får ni gärna lämna en kommentar. Vi försöker svara så fort vi kan. Har ni själva besökt denna plats och vill dela med er av era erfarenheter så vill vi gärna höra om det. Ha det gott.