10 minuters promenad från Hauptbahnhof i Berlin så ligger Vabali spa, ett spa med asiatisk stil.

Vi bestämde oss för att testa detta spa i samband med att vi ändå skulle åka till Kristall Saunatherme i Ludwigsfelde som vi denna resa besökte för tredje gången. I likhet med Kristall Saunatherme, så både badar och bastar man naken i hela anläggningen.

I receptionen får man ett armband som fungerar som nyckel till skåpen i omklädningsrummen, samt att man kan registrera alla sina köp inne i restaurangen på det. Sen när man lämnar stället, så betalar man allt i en klumpsumma.

Anläggningen är uppbyggd i två våningar. Det finns en varm och skön inomhuspool, modell mindre, samt några bastur på den nedre våningen. På övervåningen finns ytterligare bastur varav en är panoramabastu med utsikt över hela utomhusdelen. Väldigt fin. Det finns ett flertal rum med sängar och vilstolar som man kan ligga i. Det är inte tillåtet att paxa stolar hela dagen och de som jobbar där går runt och försöker se till att det inte sker. Vår erfarenhet av tyskar från solsemesterhotell och span är att de är ena riktiga paxare och gärna går upp i ottan och lägger handdukar på de bästa platserna, så skönt att personalen försöker stävja detta.

Utomhus finns flera olika bastur, en mindre varm, grund pool samt en större lite svalare pool. Sommartid finns det gott om plats att sola i solstolar runt omkring poolen.

FullSizeRender

Bottenvåning och utomhus

FullSizeRender-1

Övervåning

Det anordnas aufgussar under hela dagen med olika teman och det finns ett schema uppsatt med alla olika tider som de olika aufgussarna ordnas.

De flesta besökare var i 30-40 årsåldern när vi var där en lördag. Kändes lite ovant då vi är vana att vara bland de yngsta på andra naturistställen. Stället var mycket välbesökt.

Saker som skiljer sig från Kristall Saunatherme är framförallt ljudnivån, detta ställe är tyst och lugnt, även när man sitter bredvid varandra och talar så talar man tyst. Det är inget lekande i poolen. Om ni tittar på bilderna på deras hemsida så kan ni se att detta är ett seriöst exklusivt spa. Kristall Saunatherme upplever vi mer som en finare simhall med lite mer högljudda aktiviteter kring poolen, tex vattengymnastik, vattenfall och ställen där man kan sitta som i en bubbelpool. Mellan bastu och bad, sätter nästan alla besökare på sig sina badrockar på Vabali spa. På Kristall Saunatherme är det vanligare att man strosar omkring naken, samt vilar i stolar naken.

Restaurangen är fin och får inte besökas utan badrock. Lite dyr dock och det känns svårt att ta med sig egen mat i smyg in på spat. Överlag känns det väldigt seriöst, tyst och vuxet. Det är också mycket tyst i bastun, i poolerna och överallt på spat, men knäpptyst i de speciella lugna rum ”ruheraum” där man kan ligga och vila eller till och med sova i.

Spat har öppet till kl 23.00.

Vi gillade verkligen detta ställe och kommer definitivt åka hit igen. Räkna med att vilja tillbringa ett par timmar där åtminstone när ni besöker det. Man måste dock verkligen vara medveten om att hit åker man för att ta det lugnt och slappna av. Det är nästan meditativ stämning inne på stället. Är man ute efter att lattja omkring och simma så är Kristall Saunatherme ett bättre alternativ, deras pooler är också varmare.

För bilder från Vabali spa, se deras galleri.

Ett annat tyskt spa, som är ett mellanting till Kristall Saunatherme och Vabali, är Therme Erding i München som vi skrivit om här.

Har ni några frågor, bara vill säga hej, eller har egna förslag och tips på platser, så får ni gärna lämna en kommentar. Vi försöker svara så fort vi kan. Har ni själva besökt denna plats och vill dela med er av era erfarenheter så vill vi gärna höra om det. Ha det gott.