Så här vintertid när ens favoritstränder är täckta av snö och is så får man hitta på andra ställen att åka till för att naturista och ha det bra.

Vi har länge varit sugna på att åka till Tyskland och testa något av deras många naturistspan. Häromveckan passade det med våra scheman och vi tog flyget ner till Berlin-Schönefelt och åkte sen vidare mot den lilla staden Ludwigsfelde, söder om Berlin. Vi åkte dit på onsdagkvällen efter jobbet och stannade till söndagen. Vi hade bokat in oss på ett av hotellen i stan, Hotell Ambassador, som passade våra behov perfekt. Nära till spat, mitt i stan, hyfsat billigt. Funkade perfekt att få nyckeln, även om vi kom dit efter att receptionen hade stängt. Rummet var hyfsat stort, bra städat och hotellet hade gratis wifi. Det enda vi tyckte var lite fattigt var frukosten som inte var värd pengarna.

500 meters promenad från hotellet och stadskärnan så kommer man till Ludwigsfeldes enda attraktion. Kristall Saunatherme. Enligt wikipedia är det Europas största inomhusnaturistanläggning. En dagsbiljett kostade 28€ per person, kan man komma dit på en onsdag så är det billigare. De har öppet 09-22 och fredag och lördag har de öppet till 23.

Hos personalen i receptionen så var det lite svårt att göra sig förstådd tills tjejen bakom disken gav upp och ropade på någon som kunde bättre engelska, då gick det hyfsat. Vi åkte med bara handbagage på flyget och hyrde därför även handdukar, man fick lämna en rejäl deposition men annars var det värt pengarna för att slippa kånka på dem, de kostade 4€ att hyra styck och 15€ styck i deposition. Kom bara ihåg att spara kvittot som ni får, annars får ni inte depositionen tillbaka. Image0001

Massor med information finns på hemsidan, även fina bilder, den är dock på tyska. Hemsidan är lite missvisande då alla personer på bilderna har kläder på sig men första meningen på sidan är att det är ett textilfritt bad. Man får inte ha badkläder på sig i spaavdelningen, undantaget var på onsdagar då det var valfritt om man ville ha kläder eller ej på sig. I sporthallsavdelningen med motionssim var det dock krav på badkläder.

Stället var så stort att man knappt vet vad man ska börja berätta om. Det fanns kanske tusen omklädesskåp, alla med en smidig lösning med att man använde sin inträdesbiljett för att få loss nyckeln som man kunde fästa på armen med ett band som satt fast på nyckeln. Inne i spat fanns små låsbara skåp där man behövde 1€ (som man sen fick tillbaka) för att låsa in tex sin plånbok.

Väl inne i spat så finns det mängder med solstolar uppställda, runt bassängerna där ljudnivån kan vara lite högre p.g.a. vattenfall och folk, en trappa upp där det kändes lite lugnare samt att det fanns två rum där stod att det var Ruheraum och jag antar att det skulle vara helt tyst därinne. Det finns 4 olika pooler inne. Det finns en stor pool där det ibland är vattengymnastik och som även leder ut till utomhuspoolen. I den delen som ligger inomhus, där finns det ett litet hålrum som man kan simma in i och utomhusdelen så finns det flera roliga saker, bland annat bäddar som man kan ligga på med bubblor, en vanlig bubbelpoolsdel och en simbana med starka strålar som orsakar en bana som man liksom bara kan flyta med runt, runt i. En av de andra inomhuspoolerna har en väldigt hög salthalt, den var 36 grader varm och salthalten gör att man flyter lätt, i den poolen finns även poolbaren som man kan sitta näck runt på stolar under vattnet, där kan man beställa drinkar och liknande. En annan pool är en avsvalkningspool som är som en vanlig simbassäng, den är med sötvatten. Den sista mindre poolen är en pool med milt alkaliskt vatten i som ska vara bra för kroppen. Inne i denna del av spat så är det varmt och skönt, inga problem alls att ligga naken och vila i solstolarna, eller gå omkring naken.

Runt om poolerna inomhus så finns det flera olika bastu, alla med olika grader, från 40 till 100 grader varmt. Ett ställe där man även kunde boka in sig på hamammassage. Det fanns även två stycken rum med ångbastu. Totalt 11 stycken olika bastur inomhus.

I och med att vi hängde där hela dagen så är man ju lite beroende av att stället serverar mat och det finns en stor restaurang som inte var så farligt dyr med helt OK mat. Det fanns en salladsbuffé man kunde plocka fritt från samt mackor och varm mat som man beställde. Det fanns även en annan disk där man kunde köpa fika och glass. Samt poolbaren som är nämnd ovan. På dessa två ställen så känns det naturligt att svepa handduken om sig, dit går man inte naken.

Utomhus så finns poolen som också är nämnd ovan men även en saunadorf, bastuby, där har de byggt upp stugor där man kan gå in och basta. Runt om dessa stugor och poolen så finns det lite gångvägar och på gräsmattorna runt om så finns det solstolar uppställda. Vi lyckades pricka en fin varm dag här i mars och kunde lätt gå nakna mellan inomhusdelen och saunadorfen. Vid fint väder så har de en biergarten och en grillrestaurang utomhus men de såg vi inte till när vi var där.

Image0002

Varje dag finns ett program för de olika aktiviteterna som sker i bassängerna och basturna. Sex stycken pass med gympa i största poolen, den höll inte på så himla länge så det var inget som man stördes av om man inte var med på den. Men det bästa är ju alla olika aufguss-varianterna.

Om man inte vet vad en aufguss är så är det när en bastumästare kommer in i bastun och utför en slags basturitual. Aufguss betyder ”påhällning” och det är det de gör, de häller på olika doftande oljor på stenarna i bastun och sen använder de en handduk för att sprida dofterna runt i bastun och liksom slå underbart varm, doftande luft mot en där man sitter.

Den största bastun på anläggningen finns ute i saunadorfen och det är Kristall-Arena, där det får plats 200 bastugäster. En av aufgussen var endast för kvinnor (samtidigt pågick en annan för bara män i en annan bastu). Då fick man först en skopa med chokladdoftande bodylotion med kaffepeeling i, som man stod utanför och smorde in sig med, sen följde aufgussen inne i bastun, missa inte den om ni är där! En riktig höjdare!

Image0003

Här ser ni hela programmet för de dagar vi var där, vet dock inte om de ser likadana ut varje vecka. Gillar man aufguss så kan man ha fullt upp och gå från bastu till bastu. Gäller väl bara att dricka en väldig massa vatten emellan dem.

Vi kan absolut tänka oss att åka tillbaka hit igen. Känns verkligen värt pengarna och en skön känsla att få lite värme mitt i den svenska vintern. Det vi ska komma ihåg till nästa gång är att ta med oss tofflor, typ flipflops då det är ganska halt på golven kring poolerna inne och kallt på stengångarna ut till saunadorfen ute. Sen tyckte vi det var skönast där när vi var där på torsdagen jämfört med när vi var där på lördagen, det var färre folk och inte lika många barn på stället mitt i veckan. Nästa gång ska vi försöka förstå vart man kan ladda som ett armband med pengar så att man slipper springa och hämta pengar om man vill handla något ät-eller drickbart.

Uppdatering april 2016: vi har nu varit på Kristall Saunatherme tre gånger och det är fortfarande vår favorit, trots att vi nu har hunnit med att besöka två andra bra thermen: Vabali Spa i Berlin och Therme Erding i München.

Nuförtiden är det valfritt med badkläder i poolerna även under söndagar, men i basturna är det fortfarande tvång på naket alla dagar i veckan.

Har ni några frågor, bara vill säga hej, eller har egna förslag och tips på platser, så får ni gärna lämna en kommentar. Vi försöker svara så fort vi kan. Har ni själva besökt denna plats och vill dela med er av era erfarenheter så vill vi gärna höra om det. Ha det gott.