charco10

Trappan ner till en av Charco del Palos tidvattenpooler.

På Lanzarotes östkust, norr om Teguise, så finns en mindre by, precis vid vattnet, där hela byn är för naturister. Byn startades på 60-talet av tyskar och detta är något som sitter kvar, det är många tyskar som bor här men även några vanliga Lanzarotebor. Det finns två hotell, båda tyskägda, drivs av OBÖNA. Ett ligger lite högre upp och ett ligger precis vid vattnet. Båda ser mycket fina ut. Annars är det mest mindre lägenheter som hyrs ut. Byn är cirka tre gånger 10 gator stor, då den är verkligen en liten by.

charco2

E på vandring genom byn.

Byn har ingen sandstrand som man skulle kunna tro utan hela kusten i närheten är vassa svåra lavastenar/klippor som det inte går att bada från. Men det har iordninggjorts två tidvattenpooler som båda fylls på dagligen av tidvattnet och i dessa kan man bada. Den ena är mer som en pool där de gjort i ordning bottnen så att det är slätt och den andra är mer naturlik med stenar som botten. I båda simmar små stim av fiskar omkring. Runt båda är det som avsatser som man kan ligga och sola på.

charco5 charco4

Det finns ytterligare ett badställe där det satts upp stegar från lavaklipporna ner i vattnet. Det är ett populärt ställe för dykkurser att hålla till då det visst finns någon grotta inne i klipporna men det är många naturister som badar från dessa stegar.

charco3

Man kan vandra långt åt båda hållen längst vattnet, det är ingen anlagd strandpromenad (inte handikappvänligt) utan man vandrar i sanden, där finns en hel del såna stenbunkrar som är vanliga här på öarna, som skydd mot vindarna. Man stöter på några enstaka fiskare på klipporna och några andra naturister som vandrat bort en bit från byn.

charco6

Så här kunde se ut utanför vårt fönster där vi bodde första året.

Som nämnts tidigare så är det mest tyskar här, och många av dem är äldre men vi har även hört några engelsmän och holländare. Vid vårt första besök träffade vi till och med ett svensk annat par!! Roligt att stå vid poolen och helt plötsligt höra någon annan prata svenska bakom oss. Känns lite lustigt i början att vandra naken på gatorna men man vänjer sig snabbt.

charco9

Kvällsvy från terassen.

Här finns tre restauranger och en pub samt en affär. Affären har öppet 08:00-17:00 måndag-lördag. Man kan handla det viktigaste där men inget som jag skulle använda till att handla all vår mat, vi handlar i stället på ett LIDL i Arricife som vi passerar på väg hit från flygplatsen. Det är nästintill ett måste att ha bil när man bor här. Det stannar säkert en buss i den närmaste lite större byn Mala men därifrån är det kanske två kilometer att gå för att komma hit.

charco8 charco7

Första gången vi bodde här var 2013 och då bokade vi en lägenhet via http://www.booking.com. Det var en tvårumslägenhet som låg närmast vattnet. Andra gången vi bokade var 2014 och då var vi lite mer vågade och bokade via www.charcodelpalo.com där de hyr ut flera olika apartments.

charco11

Poolen låg bara någon meter utanför vår terass till det hus vi hyrde 2014.

Charco är oerhört lugnt och stilla om kvällarna (och om dagarna), inga störande ljud, bara solnedgången och stjärnorna. Perfekt för en avslappnande semester.

charco1

En av servitriserna på Peters/Reiners Pub skriver en blog om sitt liv i Charco på www.nudelanza.com

Man kan boka boenden via booking.com, men vi föredrar boendena som man hittar på www.charcodelpalo.com Många av de som bor i Charco hyr ut sina hus under olika perioder på året, så det går också att boka direkt via någon av dem, vilket man kan söka om på nätet.

Vi kan varmt rekommendera Charco del Palo, framförallt har D börjat se byn som sitt andra hem efter bara två besök, och han drömmer om att flytta dit tillsammans med E någon gång i framtiden. En dag så…