Ågestas friluftsbad ligger i närheten av Farsta strand i södra Stockholm.

Mycket har hänt kring badet de senaste åren och våra bilder från 2013 gjorde inte badet rättvisa längre. Inlägget är därför uppdaterat med nya bilder. Bilderna är lite mörka men vi var där och tog dem på midsommardagskvällen 2019, efter att de sista soldyrkarna begett sig hemåt.

image
En genväg genom skogen en tidig vår.

Hitta hit: Att ta sig dit är lättast med bil. Kör väg 73 söderut, ta avfarten mot Larsboda och Ågesta. Följ med avfarten åt höger, följ Ågesta broväg rakt fram, efter att du passerat en bro är du snart framme. Ta vänster i rondellen och sen vänster igen, sitter en liten skylt om naturistbad vid korsningen. Efter ca 500m så finns det en liten skylt som pekar åt vänster mot ”Naturistbad”. Där finns parkeringen. Fina sommardagar kan det vara svårt att få plats, många parkerar då längst med vägen men där riskerar man att få en kontrollavgift. Sen följer man en liten gångstig och kommer snart fram till badet.

Skyltning från vägen in mot parkeringen.

Att ta sig dit med lokaltrafiken är lite bökigare. Ta pendeln eller tunnelbanan till Farsta strand. Ta sen buss 742 mot Huddinge sjukhus eller 833 mot Vidja och hoppa av vid Rödmossevägen. Det är bara några hållplatser och om man kommer med pendeln så missar man ofta precis en buss. Det går att gå hela vägen till badet, tar cirka 25 minuter. När man hoppat av bussen är det en 10 minuters promenad till badet, cirka 1,5km. Gå tillbaka en bit längst vägen, korsa vägen och gå in på den mindre gatan som är skyltad återvändsgränd, efter 200m så kommer du fram så du ser en golfbana och en större väg, följ då vägen åt vänster. Efter några hundra meter så ser du skylten Naturistbad som pekar åt vänster, följ den lilla vägen där, den som är stängd med en vägbom, då kommer du strax till badet.

Precis när stigen tar slut och badet uppenbarar sig efter skogspromenaden.
Det finns ett antal bord utställda kring badet och mitt i finns grillplatsen.

Badet är ett av Stockholms officiella naturistbad och drivs av naturistföreningen EOS. Där finns en sandstrand och en väldigt stor gräsmatta att ligga och sola på. En brygga samt en flytbrygga lite längre ut.

På helgerna under sommaren brukar naturistföreningen ha lite försäljning av kaffe och kakor/bullar men det är lite mer sporadiskt och väldigt beroende på vädret så inget man ska förlita sig på att det ska finnas där. Under sommaren brukar naturistföreningen även ha grillkvällar på onsdagarna, då sätts den ganska stora grillen igång vid 17:30 och man får grilla medhavd mat. Föreningens bastu står numera precis nere vid vattnet, till höger om stranden. Perfekt läge! För medlemmarna i föreningen kostar det 20kr och för icke icke medlemmar 30kr. På föreningens hemsida brukar de skriva om när caféet är öppet och när bastun kommer vara igång.

Vid badet finns även en boulebana, gungor, torrdass (bajamaja), dusch med kallvatten samt en kran med dricksvatten. Om man är där en helg, en fin sommardag så kan där finnas 200-300 naturister.

Gungorna och i bakgrunden syns bastuns nya läge.

Vi är själva med i denna förening och detta är vår favoritstrand i Stockholmsområdet. Trevlig blandning av folk, åldrar och kön. Mysig stämning. Väl omhändertaget.

Här följer en liten bildkavalkad.

Har ni några frågor, bara vill säga hej, eller har egna förslag och tips på platser, så får ni gärna lämna en kommentar. Vi försöker svara så fort vi kan. Har ni själva besökt denna plats och vill dela med er av era erfarenheter så vill vi gärna höra om det. Ha det gott.